Úvod Novinky Zaujímavosti
Vydajte sa po stopách Cyrila a Metoda. Značka: Na motorke
Vydajte sa po stopách Cyrila a Metoda. Značka: Na motorke

Vydajte sa po stopách Cyrila a Metoda. Značka: Na motorke

Trasa z Nitry do Solúna získa svoju aplikáciu.

Svätí Cyril a Metod prišli do Nitry v roku 863. Na ich pamiatku motorkári z Nitrianskej diecézy budujú s požehnaním biskupa Viliama Judáka motoverziu Cyrilo-metodskej cesty. Ich iniciatíva má ponúknuť modernému človeku na Slovensku príležitosť poznať naše najstaršie dejiny.

Spolupatróni Európy

K tomu bude slúžiť aj pripravovaná navigačná aplikácia, umožňujúca cestovať a putovať po miestach spojených s cyrilo-metodským kultom na Slovensku i v Európe. Pápež Ján Pavol II. v roku 1980 vyhlásil svätých Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy.

Ján-Pavo-II-Pavel-Neubauer-TASR

Motorkári vyštartujú 28. apríla na cestu dlhú viac ako tisíc kilometrov do gréckeho Solúna. Počas jazdy navštívia miesta spojené s cyrilo-metodským kultom na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Macedónsku, Bulharsku a Grécku.

Nesú veniec k pamätníku

Ich cieľom je Solún ako rodisko sv. Cyrila a Metoda a účasť na valnom zhromaždení Združenia Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda, ktoré sa tam bude konať 4. mája.

Jazdcov i motorky požehnal nitriansky biskup Viliam Judák. Zároveň im odovzdal veniec, ktorý položia k pamätníku sv. Cyrila a Metoda v maďarskom Zalavári – Blatnohrade.

Ten je úzko spojený s pôsobením kniežaťa Pribinu a jeho syna Koceľa v Panónii, ale aj prítomnosťou sv. Cyrila a Metoda v tejto lokalite počas ich cesty do Ríma, keď predložili pápežovi Hadriánovi II. liturgické knihy v staroslovienčine na schválenie.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia