Úvod Novinky Zaujímavosti
Košická hudobná jar sa začína. Hudobní nadšenci si prídu na svoje
Košická hudobná jar sa začína. Hudobní nadšenci si prídu na svoje

Košická hudobná jar sa začína. Hudobní nadšenci si prídu na svoje

Vypočujte si žánre od baroka až po jazz a minimal music.

Klasickú hudbu od baroka po súčasnosť, jazz aj minimal music ponúka na ôsmich podujatiach 67. ročník Medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ).

Podľa informácií Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) potrvá od 27. apríla do 25. mája v Dome umenia a v synagóge na Zvonárskej ulici v Košiciach.

Generálna riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová vysvetlila, že festival programovo rámcujú dve významné diela, ktoré reflektovali svoju dobu:

„Na úvod KHJ zaznie ôsma symfónia Alexandra Moyzesa zloženej ako reakcia na udalosti z augusta 1968, ktoré v Československu zadusili akýkoľvek náznak slobody ducha. Na záver festivalu zahrá orchester ŠfK Šostakovičovú legendárnu siedmu symfóniu Leningradskú, ide jednoznačne o protivojnové dielo.“

Možnosť konfrontácie

SfK-Svätopluk-Písecký-TASR

Košické hudobné fórum ponúka možnosť konfrontácie interpretačných výkonov domácich a zahraničných sólistov a komorných súborov. Okrem Slovenska a Česka budú na festivale zastúpené aj Japonsko, Čína, Venezuela, Veľká Británia, Dánsko, Rakúsko a Taliansko.

Vo svojom klavírom recitáli sa predstaví Japonka Maki Namekawa. Spojenie diel majstrov obdobia baroka - Henryho Purcella a Antonia Vivaldiho so symfonickým jazzom Georga Gershwina prinesie orchester ŠfK na koncerte Barok a jazz.

V synagóge sa uskutoční koncert sláčikového kvarteta Adelphi Quartet a tiež večer s hudbou a poéziou v podaní súboru starej hudby Le nuove musiche. Úryvky z Ovídiových listov kráľovnej Dido prednesie herečka Tatiana Poláková.

Rapsódie a husľový recitál

budova-František-Iván-TASR

Významné 150. výročie narodenia Sergeja Rachmaninova pripomenie ŠfK uvedením jeho Rapsódie na Paganiniho tému. Interpretácie sa ujme čínska klaviristka Zee Zee pod taktovkou dirigenta Eugenea Tzigane v predvedení Brucknerovej šiestej symfónie.

Hudobná jar z Košíc ponúkne aj husľový recitál Ivana Ženatého v sprievode slovenského klaviristu Mariana Lapšanského. Podujatie patrí medzi najstaršie hudobné festivaly na Slovensku. Podrobný program je zverejnený na webovej stránke ŠfK.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia