Úvod Novinky Zaujímavosti
Snímky na Slovak Press Photo sú venované téme klimatických zmien
Snímky na Slovak Press Photo sú venované téme klimatických zmien

Snímky na Slovak Press Photo sú venované téme klimatických zmien

Otvorili výstavu súťažných prác.

Slovak Press Photo otvára vo štvrtok 15. júna v Bratislave výstavu Vizualizácia klimatickej krízy, ktorá poteší priaznivcov fotografie s tematikou ochrany životného prostredia a klimatických zmien.

press-Insta

Projekt sa začal v minulom roku a pokračuje vo vzdelávaní fotografov z krajín V4. Vrcholí výstavou inštalovanou na Vajanského nábreží.

Zmeny na plániach a nížinách

Ako informovala riaditeľka súťaže novinárskej fotografie Jana Garvoldtová, na vernisáži sa zúčastnia všetci autori a Kadir van Lohnizen, ktorý bol jedným zo školiteľov:

„Výstava sa venuje téme klimatická kríza v strednej Európe, ktorú podporil Vyšehradský fond.“

Šéfka Slovak Press Photo dodala, že s veľkým projektom Vizualizácia klimatickej krízy súvisí aj úprava pravidiel 12. ročníka súťaže, v ktorom pre krajiny V4 a Ukrajinu otvorili ďalšiu kategóriu Príroda a životné prostredie.

Vzdelávanie v rámci projektu Vizualizácia klimatickej krízy pokračuje, do Bratislavy prišlo 11 fotografov z krajín V4. Počas dvoch dní absolvovali „comeback session“ a vo štvrtok otvoria výstavu, na ktorej svoje práce prezentuje aj nezávislý maďarský fotograf Zsolt Balázs – minuloročný finalista Slovak Press Photo.

V dlhodobom fotografickom projekte sa zameriava na maďarské pláne a nížiny a na vplyv klimatickej zmeny na túto oblasť, najviac ohrozenú vývojom klimatickej krízy.

press-photo-Jakub-Kotian-TASR

Balász zvíťazil aj v Hungarian Press Photo v kategórii príroda:

„Tiež sa zaoberám tým, ako to vplýva na ľudí, ktorí v tejto oblasti nie sú tak dotknutí politikou či ekonomikou. Je veľmi dôležité, aby sa fotografi zúčastňovali na takýchto súťažiach, snažili sa prerozprávať rôzne príbehy prostredníctvom svojich fotografií, a aby to bolo nezávislé.“

Spolu s ním prezentujú práce Jana Hunterová, Tomek Stabinski, Diana Takacsova, Rafal Siderski, András Zoltai, Judit Ruprech, Kinga Wrona, Tomáš Predajňa, Márton Kállai a Tomáš Hrivňák, minuloročný víťaz osobitnej kategórie Slovak Press Photo.

Mladé talenty na scéne

Hrivňák ako Mladý talent získal Grant Bratislavy 2022, ktorý patril téme mesto s kvalitným verejným priestorom, pričom dodal:

„V Bratislave žijem necelý rok, mám čerstvé oči na rozoznávanie toho, čo považujem za príjemné zmeny a čo by potrebovalo vylepšiť.“

Tento fotograf využil štipendium na „fotografické štúdium“ toho, ako ľudia používajú verejný priestor a ako je budovaný, aby sa v ňom cítili lepšie.


Výstava potrvá do 30. júla.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia