Úvod Novinky Zaujímavosti
Rómske divadlo má novú eko rozprávku o špine a neporiadku
Rómske divadlo má novú eko rozprávku o špine a neporiadku

Rómske divadlo má novú eko rozprávku o špine a neporiadku

Deti sa dozvedia, prečo je dobré počúvať rady starších.

Divadlo Romathan pripravilo pre divákov novú eko rozprávku Keď sa zemeguľa chichúňa. Jej cieľom je poukázať na dôležitosť ochrany životného prostredia. Divadlo o tom informuje na svojej webovej stránke.

Zápas o záchranu života

Príbeh sa odohráva v malej mestskej štvrti, v ktorej sa uskutoční symbolický zápas o záchranu života na našej planéte.

Romathan-František-Iván-TASR

Špina a Neporiadok sa usadia v tejto štvrti a chcú narásť do takých rozmerov, aby obsadili celú Zem tak, aby sa už na nej nedalo žiť. Podporujú obyvateľov v tom, aby žili nestriedmym životom - vyhadzovali odpadky a nestarali sa o to, čo sa stane potom. Pomáha k tomu aj nenávisť medzi obyvateľmi.

V jednej bytovke žijú dve znepriatelené rodiny a ich deti rovnako patria do znepriatelených gangov. Napriek tomu sú z nich tajní podľa divadla najlepší priatelia:

„Detské gangy vedú medzi sebou boj cez battle. Jeden z gangov miluje prírodu, deti sa chodievajú hrávať na lúku, ktorá je za bytovkou, a zbierajú odpadky.“

Láska aj voči prírode

V príbehu sa dokáže, prečo je lepšie byť priateľom ako nepriateľom, aké dôležité je počúvať múdre rady starších, že veľa vecí považovaných za samozrejmé si treba chrániť, a že najdôležitejším prvkom v živote ľudí je láska nielen voči druhým, ale aj voči prírode. Tvorcovia sa vyznali:

„Naším zámerom je priblížiť dieťaťu v predškolskom veku citlivé vnímanie krásy prírody, jej čaro a jedinečnosť, naučiť ho hodnotiť prírodné prostredie, prejaviť vzťah a ochranárske postoje k prírodnému prostrediu, stvárniť ich prostredníctvom rôznych umeleckých výrazových prostriedkov a prakticky uplatniť návyky starostlivosti o prírodu.“


V poradí 90. premiéra profesionálneho rómskeho divadla je naplánovaná na utorok 20. júna o 10.00 h v jeho priestoroch na Továrenskej ulici v Košiciach.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia