Úvod Novinky Zaujímavosti
Káva je prospešnejšia, ako sme si mysleli, dokazuje nový výskum
Káva je prospešnejšia, ako sme si mysleli, dokazuje nový výskum

Káva je prospešnejšia, ako sme si mysleli, dokazuje nový výskum

Je však rozdiel piť kávu a prijímať kofeín.

Vedci zverejnili nový výskum o káve, ktorý rozhodne poteší nielen kávičkárov, ale aj tých, ktorí čiernemu nápoju ešte len prichádzajú na chuť.

Odborníci skúmali, či povzbudivý účinok kávy závisí len od kofeínu, alebo či sa dá hovoriť aj o ďalších faktoroch. TASR sa odvoláva na denník The Independent.

Kofeín posilňuje oblasti mozgu, vďaka ktorým sa cítime bdelejší, káva však podľa najnovších informácií prináša pozitívne účinky aj na ďalšie časti mozgu.

Pre mnohých zázračný nápoj ovplyvňuje pozitívne aj pamäť a tiež cielené správanie. Potvrdzuje to štúdia vedcov z Univerzity Minho v Portugalsku, ktorú zverejnili v časopise Frontiers in Behaviorla Neuroscience (Hranice v behaviorálnej neurovede).

Ľudí, ktorí bežne pijú minimálne jednu šálku kávy denne, požiadali, aby nepili kofeínové nápoje najmenej tri hodiny pred testom.

Vyšetrenie magnetickou rezonanciou

Potom zozbierali ich sociálne a demografické údaje a podstúpili dve krátke MRI vyšetrenia mozgu. Jedno vyšetrenie pred a druhé hodinu po vypití štandardizovanej šálky kávy alebo užití kofeínu.

Ukázalo sa, že konzumácia kávy aj kofeínu znížila nervovú konektivitu v mozgovej aktivite, ktorá sa podieľa na procesoch sebapoznávania a sebareflexie. Podľa vedcov to naznačuje, že ľudia boli viac pripravení prejsť od odpočinku k práci na úlohách.

Čas dať si ďalšiu šálku

Pitie kávy zvýšilo konektivitu v nervovej sieti mozgu, ktorá kontroluje videnie a ďalšie časti zapojené do pracovnej pamäte, poznávania a cieleného správania. Tieto účinky nezistili u účastníkov testu, ktorí užívali iba kofeín.

Káva

„Subjekty boli po káve pripravenejšie na akciu a pozornejšie na vonkajšie podnety,“ povedala spoluautorka štúdie Maria Picóová-Pérezová.

„Existuje všeobecné očakávanie, že káva zvyšuje bdelosť a psychomotorické fungovanie. Keď lepšie pochopíme tieto mechanizmy, môžeme skúmať faktory, ktoré ho môžu ovplyvňovať, a dokonca aj potenciálne výhody tohto mechanizmu,“ vysvetlil spoluautor štúdie Nuno Sousa.

25 50 75 90
Zdroj foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia