Úvod Novinky Zaujímavosti
Nastúpte do stroja času. Na Hrade Ľubovňa ožíva unikátny príbeh
Nastúpte do stroja času. Na Hrade Ľubovňa ožíva unikátny príbeh

Nastúpte do stroja času. Na Hrade Ľubovňa ožíva unikátny príbeh

Presvedčíte sa, že aj robot dnes potrebuje ľudské srdce.

Hrad Ľubovňa po roku opäť ožije rozprávkou, je sedemnástou v poradí.

O sto rokov do minulosti

hrad-diváci-Adriána-Hudecová-TASR

Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade v Starej Ľubovni Eva Kollárová uviedla, že teraz budú môcť vidieť úplne nové divadelné predstavenie s pesničkami pod názvom Železník.

Napísal ho scenárista, spisovateľ a režisér Peter Karpinský, ktorý sa autorsky na hradných rozprávkach podieľa od samého začiatku.

Podľa Evy Kollárovej tentoraz nastúpia diváci do stroja času:

„Vrátia sa o sto rokov do minulosti, aby boli svedkami toho, ako profesor Physicus vynájde robota Železníka. Ten má túžbu stať sa človekom a vyberie sa do sveta hľadať srdce. Po ceste stretne zbojnícku družinu, Monu Lisu, Fridu Kahlo i kráľovnú Nefertity.“

Ožijú príbehy Kveťa Herbára


hrad-ľubovňa-Stará-Adriána-Hudecová-TASR

Predstavenie budú hrať od pondelka až do nedele 23. júla štyrikrát za deň, vždy o 10.30 h, 12.30 h, 14.30 h a 16.30 h. S rozprávkou môžu návštevníci putovať po celom hrade. V prípade nepriaznivého počasia ju odohrajú v renesančnom paláci.

V predstavení hrá dohromady 30 hercov, väčšina z nich sú bývalí a súčasní žiaci miestnej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Melkoviča, študenti Prešovskej univerzity a ich kolegovia z Košíc či Spišskej Novej Vsi. Vzniklo aj päť nových piesní, texty napísal spolu s Evou Kollárovou Adam Kollár, hudbu skomponoval a nahral Daniel Lazorčák.

Eva Kollárová informácie doplnila:

„Autorkou tanečných choreografií je Jana Konkoľová. Pod scénografiu sa podpísali Kristína Lazorčáková a Gabriel Poľanský.“

V stredu 19. júla o 17. hodine bude súčasťou prestavenia aj prezentácia najnovšej knihy Petra Karpinského, ktorú napísal spolu s Annou Timkovou Lazurovou pod názvom Príbehy Kveťa Herbára.

Prišiel aj kráľ kráľov


hrad-Ľubovňa-Insta.jpg

Hradné rozprávky začali svoju históriu na severe Spiša písať v roku 2006, kedy súčasný riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík oslovil ZUŠ i Karpinského s cieľom zatraktívniť a ozvláštniť prehliadku hradu, lebo podľa Kollárovej:

„Chcel hradné múry počas letnej sezóny oživiť scénkami z histórie. Počas prvého ročníka si mohli návštevníci pozrieť predstavenie Móric Beňovský - kráľ kráľov. Každý rok potom pribudlo nové predstavenie, okrem roku 2009, kedy sa rekonštruoval renesančný palác.“

Minulý rok mohli návštevníci vidieť rozprávku Cesta do Kráľovstva víl.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia