Úvod Novinky Zaujímavosti
Slováci by chceli viac dovolenky. To však ponúka len 15 percent firiem
Slováci by chceli viac dovolenky. To však ponúka len 15 percent firiem

Slováci by chceli viac dovolenky. To však ponúka len 15 percent firiem

Slovákov láka ako pracovný benefit dovolenka navyše.

Kto by netúžil po to, aby mal okrem základných 4 týždňov dovolenky aj nejaký ten týždeň navyše? V zahraničí obľúbený pracovný benefit, u nás takúto možnosť ponúka len 15 % zamestnávateľov.

V Česku je situácia priaznivejšia. Lákavý benefit tam podľa zistení portálu platy.sk ponúka viac než 30 % firiem.

nuda, prokrastinácia v práci.jpg

Viac voľna potrebuje väčšina z nás

Najčastejšie takýto benefit ponúkajú firmy pôsobiace v oblasti bankovníctva a peňažníctva. „Ide o takmer polovicu firiem, konkrétne 47 %.

V Česku vedú poradie firmy pôsobiace v oblasti poisťovníctva, 51 % z nich má medzi benefitmi práve dovolenku navyše,“ popisuje pre Rádio Slovensko PR manažérka portálu Profesia Ľubica Melcerová.

Možnosť dovolenky navyše využívajú najmä ľudia pracujúci v IT sektore. Najmenej ľudia pracujúci v gastre, hotelierstve či poľnohospodárstve.

Riaditeľ inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík Martin Halás si myslí, že viac voľna by potrebovali najmä ľudia s mentálne či fyzicky náročnejšou prácou.

Halás však za vhodnejšie považuje skrátené úväzky podporené štátom „Nie že si viete len zobrať o deň, dva viac dovolenky, ale zamestnávateľ vám umožní kratší pracovný čas za dôstojný príjem,“ vysvetľuje a dodáva, že skrátené úväzky sú vhodné napríklad pre samoživiteľov.

Rovnako ako extra dovolenka, ani skrátené úväzky u nás stále nie sú bežné. Kým v susednom Rakúsku takto pracuje každý tretí zamestnanec, u nás ich využíva každý tridsiaty zamestnanec.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash a Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia