Úvod Novinky Zaujímavosti
Neuveriteľné! Za jeden deň skočil z lietadla 86 krát! Máme rekord!
Neuveriteľné! Za jeden deň skočil z lietadla 86 krát! Máme rekord!

Neuveriteľné! Za jeden deň skočil z lietadla 86 krát! Máme rekord!

Matúš Foltán má 23 rokov. Dokázal to 31. augusta v Prievidzi.

Celkovo 86 zoskokov absolvoval od štvrtkového rána 31. augusta do štvrtkového večera 23-ročný parašutista Matúš Foltán na letisku v Prievidzi.

Za neuveriteľný jeden deň

paragán-pixabay

Ustanovil tak slovenský rekord v najvyššom počte zoskokov padákom za jeden deň, aký doteraz nejestvoval.

Do vzduchu ho dostávali až dve lietadlá, na zemi mal zase podporný tím skladajúci sa aj z členov Aeroklubu Prievidza a Aeroklubu Martin.

Svoju paragánsku kariéru Matúš Foltán začal na letisku v Slávnici neďaleko Dubnice nad Váhom len v roku 2020.

Foltán bezprostredne po absolvovaní 86. zoskoku večer 31. augusta zhodnotil, že je spokojný, čakal, že sa mu podarí spraviť len 70 zoskokov, pričom skončili na čísle 86:

„Nikto nikdy na Slovensku podobný počet zoskokov nezažil a pre mňa samotného je to tiež skúsenosť. Necítim sa unavený, ale je to vďaka celému tímu, ktorý sa staral okolo všetkého.“

Na stránke rekordu zoskok.sk sa píše, že cieľ bol pôvodne stanovený na predpokladaných 50 zoskokov, čo by bolo tiež neuveriteľné číslo, ale Matúš Foltán dokázal nemožné.

Cyklista lieta dnes k oblakom

Matúš-Foltán-Radovan-Stoklasa-TASR

Katarína Oravec z podporného tímu označila nový slovenský rekord za neuveriteľný, neuveriteľné je podľa nej i to, že Foltán mal energiu pokračovať v zoskokoch ďalej, čas však stanovili do 19.00 h.

Katarína Oravec ešte k rekordu povedala:

„Pre Matúša sme zabezpečili tím ľudí, mal k dispozícii dve lietadlá, Cessna 206 a Cessna 172. Mal k dispozícii tiež troch pilotov, štyroch baličov padákov a tím približne piatich ľudí, ktorí sa starali o jeho bezpečnosť, zdravotný stav a o to, aby si bezpečne obliekol padák.“

Foltán má 23 rokov, pochádza z Rajca a je bývalý reprezentant v cestnej cyklistike a pôsobil v minulosti aj v tíme Petra Sagana.

Katarína Oravec k neuveriteľnému výkonu nášho parašutistu dodala:

„Na Slovensku nie je evidovaný žiaden takýto rekord, existuje len rekord v podobe najviac zoskokov za hodinu. Na svete skočil rekord Austrálčan, skákal vkuse 24 hodín a má 640 zoskokov. Skákal z menšej výšky, mal k dispozícii štyri lietadlá, jeho celý okruh trval dve až dve a pol minúty, nám trval šesť minút.“

Rekordér Matúš Foltán na padáku

Matúš-Foltán-Radovan-Stoklasa-TASR.jpg

Ak by Foltán (na fotke TASR od Radovana Stoklasu) skákal celých 24 hodín, mal viac podporných tímov a lietadiel, určite by dokázal viac a Austrálčan by mal vážnu konkurenciu.

Výkon Matúša Foltána si zaslúži obdiv nielen odborníkov, ale aj laickej verejnosti.

25 50 75 90
TASR, zoskok.sk, RTVS, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia