Na začiatku školského roka príde každá rada pre rodičov vhod, ak ide o zdravie ich detí.
Cvičenie a pravidelná strava
Deti, ktoré viac športujú a pravidelne raňajkujú, trpia menej často nadváhou, ktorá spôsobuje aj nepríjemné ochorenie cukrovku.
Deti a nadváha
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V Rádiu Slovensko o tom hovorili v rámci projektu zdravej výživy „Viem, čo zjem“ aj odborníci ako Ľubica Novotná:
„Deti, ktoré raňajkujú málo, teda jeden maximálne dvakrát do týždňa, majú častejšie nadváhu ako deti, ktoré raňajkujú pravidelne.“
Dôvody, prečo vynechávajú jedno z dôležitých jedál sú, že rodičom tvrdia, ako vraj necítia hlad, alebo raňajkujú až v škole. Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva SR pre Rádio Slovensko dodal:
„Predpokladá sa, že vzdelanejší rodičia sa správajú zodpovednejšie aj preto, že majú viac prostriedkov, aby kupovali deťom zdravé potraviny a nápoje.“
Čo všetko sa hodí a čo už nie?
Ovocie či zelenina sú asi najlepšou desiatou, ale ak by k chlebu s nátierkou dostali deti aj cibuľu alebo cesnak, asi by bolo lepšie tieto zeleniny konzumovať doma a nie v kolektíve.
Vedúca Odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Hana Janechová pre TASR zasa dodala, že deti by mali počas dňa prijímať dostatočne kvalitnú a pestrú stravu, vrátane desiaty. Desiata je vhodná na doplnenie energie, najmä ak deti čaká ešte predpoludňajšie vyučovanie.
Hana Janechová z ÚVZ SR pripomenula:
„Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. V prípade, že vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, je potrebné poradiť sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné. Z ovocia a zeleniny je treba striedať druhy, ktoré má dieťa rado.“
Zdravá desiata by mala obsahovať celozrnné pečivo s nátierkou alebo syrom, ovocie, zeleninu a mliečne výrobky.
Deti by mali mať na pitie čistú vodu, poprípade nesladený čaj alebo čerstvú šťavu.
Naozaj poznáte škodlivé jedlá?
Za nevhodnú desiatu sa považujú
sladkosti, energetické a sladké nápoje. Namiesto sladkostí odborníčka odporúča uprednostniť kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa.
Teda ak majú deti radi sladkosti, menšia tyčinka s vyšším obsahom kakaa je kompromisom, ak deti majú aj prísun čerstvých vitamínov trebárs v ovocí.
Hana Janechová pripomenula, že pre osvojenie správnych stravovacích návykov je potrebné dodržiavať rovnaký časový interval na jedlo. Zdravé stravovacie návyky sa formujú predovšetkým v rodine.
Škola sa na ich formovaní a udržiavaní môže spolupodieľať cestou ponúkaných jedál a rôznych edukatívnych programov a projektov.
Viac
sa dozviete aj
z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.