Úvod Novinky Zaujímavosti
Čo je chutné, nebýva zdravé. Pri desiatej do školy zvoľte kompromis
Čo je chutné, nebýva zdravé. Pri desiatej do školy zvoľte kompromis

Čo je chutné, nebýva zdravé. Pri desiatej do školy zvoľte kompromis

Každá mama vie, čo jej ratolesti najviac chutí.

Na začiatku školského roka príde každá rada pre rodičov vhod, ak ide o zdravie ich detí.

Cvičenie a pravidelná strava

cvičenie-František-Iván-TASR

Deti, ktoré viac športujú a pravidelne raňajkujú, trpia menej často nadváhou, ktorá spôsobuje aj nepríjemné ochorenie cukrovku.

Deti a nadváha Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Rádiu Slovensko o tom hovorili v rámci projektu zdravej výživy „Viem, čo zjem“ aj odborníci ako Ľubica Novotná:

„Deti, ktoré raňajkujú málo, teda jeden maximálne dvakrát do týždňa, majú častejšie nadváhu ako deti, ktoré raňajkujú pravidelne.“

Dôvody, prečo vynechávajú jedno z dôležitých jedál sú, že rodičom tvrdia, ako vraj necítia hlad, alebo raňajkujú až v škole. Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva SR pre Rádio Slovensko dodal:

„Predpokladá sa, že vzdelanejší rodičia sa správajú zodpovednejšie aj preto, že majú viac prostriedkov, aby kupovali deťom zdravé potraviny a nápoje.“

Čo všetko sa hodí a čo už nie?

lečo-Milan-Kapusta-TASR

Ovocie či zelenina sú asi najlepšou desiatou, ale ak by k chlebu s nátierkou dostali deti aj cibuľu alebo cesnak, asi by bolo lepšie tieto zeleniny konzumovať doma a nie v kolektíve.

Vedúca Odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Hana Janechová pre TASR zasa dodala, že deti by mali počas dňa prijímať dostatočne kvalitnú a pestrú stravu, vrátane desiaty. Desiata je vhodná na doplnenie energie, najmä ak deti čaká ešte predpoludňajšie vyučovanie.

Hana Janechová z ÚVZ SR pripomenula:

„Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. V prípade, že vaše dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, je potrebné poradiť sa s lekárom o potravinách, ktoré sú preňho vhodné. Z ovocia a zeleniny je treba striedať druhy, ktoré má dieťa rado.“

Zdravá desiata by mala obsahovať celozrnné pečivo s nátierkou alebo syrom, ovocie, zeleninu a mliečne výrobky.

Deti by mali mať na pitie čistú vodu, poprípade nesladený čaj alebo čerstvú šťavu.

Naozaj poznáte škodlivé jedlá?

sladkosti-Štefan-Puškáš-TASR

Za nevhodnú desiatu sa považujú sladkosti, energetické a sladké nápoje. Namiesto sladkostí odborníčka odporúča uprednostniť kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa.

Teda ak majú deti radi sladkosti, menšia tyčinka s vyšším obsahom kakaa je kompromisom, ak deti majú aj prísun čerstvých vitamínov trebárs v ovocí.

Hana Janechová pripomenula, že pre osvojenie správnych stravovacích návykov je potrebné dodržiavať rovnaký časový interval na jedlo. Zdravé stravovacie návyky sa formujú predovšetkým v rodine.

Škola sa na ich formovaní a udržiavaní môže spolupodieľať cestou ponúkaných jedál a rôznych edukatívnych programov a projektov.

Viac sa dozviete aj z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
TASR, RTVS, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia