Úvod Novinky Zaujímavosti
Šeptuchy sú ženy liečiteľky, za ktorými idú boháči aj nešťastní ľudia
Šeptuchy sú ženy liečiteľky, za ktorými idú boháči aj nešťastní ľudia

Šeptuchy sú ženy liečiteľky, za ktorými idú boháči aj nešťastní ľudia

V modernom svete stále pretrvávajú pohanské zvyky, ale aj cirkevné dogmy.

Spišské divadlo (SD) uvedie celoslovenskú premiéru inscenácie Šeptuchy.

Žena s vnútorným bohatstvom

Alena Sabuchová.jpg

Hovorkyňa SD Veronika Fitzeková informovala, že román Aleny Sabuchovej, ktorý v roku 2020 získal cenu Anasoft litera, zdramatizovala Lucia Mihálová.

Umelecký šéf divadla Viktor Kollár vysvetlil:

„Prvotný nápad na Šeptuchy vyšiel od režisérky Mariany Luteránovej. Kniha ma veľmi oslovila, Alenka Sabuchová je úžasná žena s neuveriteľným vnútorným bohatstvom. Román sa aktuálnym spôsobom dotýka tém, ktoré súvisia prakticky s každým regiónom lokalizovaným mimo centra. Autorka vycestovala do Podlasia a román písala tam. Je to príbeh o stretávaní svetov, o prekračovaní hraníc.“

Emotívny príbeh dvoch dospievajúcich dievčat sa odohráva v búrlivých 90. rokoch v regióne Podlasie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom.

Žijú tu šeptuchy, ženy liečiteľky, za ktorými prichádzajú ľudia z regiónu na kočoch aj spoza hraníc na najnovších autách. Svoju budúcnosť u nich riešia nešťastné vdovy aj bohatí podnikatelia.

Dôležitá premiéra divadla

spišské divadlo.jpg

V tejto magickej atmosfére prežívajú priateľky Alina a Dorota priateľstvá, prvé lásky i starosti každodenného života. Inscenácia je plná kontrastov, medzi sebou bojujú tradície a moderný svet, pohanské zvyky a pravoslávna cirkev.

V inscenácii sa predstaví prakticky celý umelecký súbor. Hlavné postavy dvoch priateliek stvárnili Petra Dzuriková ako Alina a Kristína Kotarbová ako Dorota.

Podľa Kollára ide o najdôležitejšiu premiéru aktuálnej 33. sezóny:

„Šeptuchami sme sa rozhodli vyšliapnuť mimo komfortnej zóny. Je to veľká výzva tematická, dramaturgická, inscenačná a chceme ju zvládnuť pomocou veľmi kvalitného kreatívneho tvorivého tímu, ktorý sa nám podarilo vyskladať z výrazných divadelných osobností z externého prostredia.“

Na celoslovenskej premiére inscenácie Šeptuchy sa v piatok o 19 h na veľkej scéne SD zúčastní aj autorka románu Sabuchová.

Inscenácia je v aktuálnej 33. divadelnej sezóne prvou premiérou činohry SD.

Počas sezóny divadlo pripravuje ešte šansónový recitál Édith, komédie Okuliare Eltona Johna a Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie a tiež netradičnú hudobnú rozprávku Pippi Dlhá Pančucha. 25 50 75 90
Zdroj: TASR, spisskedivadlo.sk, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia