Pozrite sa, ako sa nakrúcala Mária Terézia v Bratislave

Pozrite sa, ako sa nakrúcala Mária Terézia v Bratislave

NAKRÚCANIE MÁRIE TERÉZIE VRCHOLÍ, V BRATISLAVE SA PRIPRAVOVALI VEĽKOLEPÉ SCÉNY KORUNOVÁCIE

Nakrúcanie dvojdielnej výpravnej koprodukčnej minisérie štyroch verejnoprávnych televízii a najväčšieho koprodukčného projektu v histórii RTVS Mária Terézia sa uskutočnilo včera v Bratislave pod taktovkou režiséra Róberta Dornhelma. Bol to v poradí 44. filmovací deň, nakrúcanie sa uzavrie už tento piatok po 46 dňoch.


Foto: RTVS/Robert Homola

Korunovácia Márie Terézie sa vďaka súhlasu bratislavského biskupského úradu nakrúcala v autentických priestoroch Dómu svätého Martina a skoro v rovnakom dátume, v ktorom sa konala aj historická korunovácia Márie Terézie -za uhorskú kráľovnú ju vo vtedajšom Prešporku korunovali presne 25. júna 1741. Exteriérové zábery sa pripravovali v okolí Dómu a na Kapitulskej ulici.

Nakrúcanie scén v Bratislave patrilo k najnáročnejším v rámci celej doterajšej výroby . Podľa informácií producenta za RTVS Vladimíra Burianka sa 12 hodinového nakrúcania v horúcom letnom počasí zúčastnilo 220 komparzistov v dobovom oblečení s parochňami, ktorých obliekalo 13 kostymérok a pripravovalo 24 umeleckých maskérov z Bratislavy, Brna a Prahy.

Nakrúcanie v Bratislave realizoval 200 členný medzinárodný štáb a okrem iných dobových rekvizít bola počas filmovania použitá aj replika zlatého korunovačného koča ťahaná šiestimi bielymi koňmi s jazdeckým sprievodom.


Foto: RTVS/Robert Homola

Včerajšieho filmovacie dňa sa osobne zúčastnili aj hlavní producenti Ján Mojto z Beta filmu Mníchov, riaditeľka hranej tvorby rakúskej ORF Katarina Zechner , programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza , producent za RTVS Vladimír Burianek a producenti Jan Novotný a Marcela Mojtová zo spoločnosti Maya Production, ktorá zabezpečuje realizáciu celého projektu.

V bratislavskom nakrúcaní účinkovali hlavné postavy - Mária Terézia v podaní rakúskej herečky Marie Luise Stockinger , jej manžel František Štefan Lotrinský, ktorého hrá Vojtěch Kotek , slovenskí herci Alexander Bárta ako gróf Kinský, Ivan Vojtek ako uhorský arcibiskup, ktorý korunoval Máriu Teréziu a maďarskí herci Adorjáni Bálint a Ervin Nagy ako uhorskí šľachtici.


Na nakrúcaní celého projektu sa podieľali aj renomovaní slovenskí tvorcovia - hlavný kameraman Tomáš Juríček a výtvarník kostýmov Ján Kocman . Po nasledujúcich dokončovacích prácach sa môžu televízni diváci na Slovensku tešiť na odvysielanie dvojdielnej televíznej minisérie Mária Terézia na obrazovkách Jednotky už počas tohtoročných Vianoc.

Galéria

Maria_Terezia95.jpg Maria_Terezia32.jpg Maria_Terezia102.jpg Maria_Terezia43.jpg Maria_Terezia110.jpg Maria_Terezia123.jpg Maria_Terezia116.jpg Maria_Terezia128.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia