Deň Rusínov

Deň Rusínov

Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, štúdio Košice zorganizovala aj tento rok pri príležitosti Dňa Rusínov (12. júna) viacero podujatí, ktorými si pripomenula tento významný deň. V spolupráci so Slovenským národným múzeom - Múzeom rusínskej kultúry v Prešove pripravila vo štvrtok 7. júna Deň otvorených dverí, v rámci ktorého sa uskutočnili verejné nahrávky viacerých relácií. Najväčší záujem bol o podujatie Rusíni sa čítajú, na ktorom sa predstavili nielen žiaci základných škôl v Klenovej, Kamienke a v Kalnej Roztoke, ale aj zástupcovia Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity, či viacerí renomovaní spisovatelia píšuci v rusínskom jazyku.

Súčasťou Dňa otvorených dverí bola aj diskusia s riaditeľkou Múzea rusínskej kultúry Oľgou Glosíkovou, prehliadka múzea, ako i debata zástupcov rôznych generácií a regiónov na tému Generačné premeny vnímania rusínskej identity.

Oslavy Dňa Rusínov organizované rusínskymi organizáciami po celom Slovensku vyvrcholili v Košiciach koncertom Rusíni a Zem spieva, ktorý sa uskutočnil 12. júna o 18:00 ako verejná nahrávka vo veľkom štúdiu RTVS v Košiciach na Moyzesovej ulici. Na koncerte, ktorý moderoval Štefan Štec, sa predstavili úspešní účastníci folklórnej šou Zem spieva, a to mužské trio z Čirča, Marianna Železná, Martina Ťasková-Kánošová, Stolyčnoho džyvky i Poľana z Jarabiny. Hrala Ľudová hudba Hornád z Košíc.

Cieľom týchto aktivít bolo prezentovať bohatú autentickú kultúru Rusínov, a tým priblížiť život Rusínov na Slovensku širokej verejnosti.

Podľa oficiálnych štatistík sa viac ako 55.000 obyvateľov Slovenska prihlásilo k materinskému jazyku rusínskemu, k rusínskej národnosti sa prihlásilo 33.000 obyvateľov.

Národnostné vysielanie RTVS si 16. decembra pripomenie 90 rokov svojho vzniku. V Košiciach sa začalo pravidelné vysielanie pre maďarských poslucháčov, o rok na to sa pridalo nemecké vysielanie, od roku 1930 sa vysiela aj pre Rusínov - od novembra 1934 na dennej báze. Koncom roka 2017 si pripomenuli 25. výročie začiatku národnostného vysielania aj rómska, poľská a česká menšina.

Projekt „Rusíni nielen pre Rusínov" realizovala RTVS s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín 2018.

Rusíni v Zem spieva (PDF, 3.0MB)

Živé vysielanie ??:??

Televízia