Najväčší Slovák

Najväčší Slovák

Informácie o Projekte Najväčší Slovák nájdete aj na sociálnych sieťach:

Facebook - odkaz smeruje mimo stránky RTVS     Instagram - odkaz smeruje mimo stránky RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska štartuje so svojím ťažiskovým projektom Najväčší Slovák. Celonárodnú anketu, ktorá vyvrcholí 1. mája budúceho roka, predstavila RTVS 23. októbra 2018 počas tlačovej konferencie na Bratislavskom hrade, kde si prítomní novinári mohli ako prví vybrať „svojho" Najväčšieho Slováka. Víťazom hlasovania slovenských novinárov sa stal Milan Rastislav Štefánik.

Najväčší Slovák - ako hlasovať

Slovenská spoločnosť je už natoľko vyspelá, že dokáže na úrovni debatovať o svojej histórii a veľkých osobnostiach s ňou spojených, o ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach. Úlohou verejnoprávneho média je takéto diskusie otvárať na širokej platforme," myslí si generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

1. novembra 2018 začne veľká nominačná fáza, v rámci ktorej bude môcť verejnosť až do poslednej decembrovej dekády hlasovať prostredníctvom SMS na číslo 9977 za ľubovoľnú slovenskú osobnosť z histórie či súčasnosti. Tvar SMS správy musí byť písaný bez diakritiky. Cena SMS je 1,00 Euro s DPH. Na Nový rok 1. januára 2019 spoznajú diváci Jednotky počas slávnostného galavečera s moderátorkou Adelou Vinczeovou prvú stovku a v rámci nej finálnu desiatku osobností , spomedzi ktorej bude môcť verejnosť hlasovať do 1. mája za svojho favorita.

„Som nesmierne rád, že RTVS prinesie na svojich obrazovkách tento licencovaný program BBC, pretože každý národ má vo svojej histórii veľké osobnosti, ktoré v ňom zanechali významnú pečať," poznamenal riaditeľ televíznych programových služieb RTVS Marek Ťapák.

WEB_BANER_TEREZA.png

Budúcoročnú hlasovaciu fázu bude sprevádzať desiatka večerov . Diváci Jednotky ich budú môcť sledovať v stredy od 20. februára do 24. apríla 2019 . Večery bude venované jednej osobnosti z top desiatky. Každá z nich bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Tvrdenia obhajcov budú počas večera dokreslovať dokumentárne zábery, tie potom buď potvrdí alebo vyvráti odborný garant a nasledovať bude odborná diskusia, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa.

„Projekt Najväčší Slovák je pre mňa ako človeka, ktorý študoval históriu veľkou výzvou. Teším sa na samotnú výrobu programu a som zvedavý, ktoré osobnosti našej histórie i súčasnosti budú pre verejnosť tie naj. Myslím si, že tento program jednoznačne patrí na obrazovky verejnoprávnej televízie a som rád, že môžem byť pri jeho realizácii," vyjadril sa producent Peter Núňez.

Najväčší Slovák je licencovaným formátom BBC. Vo Veľkej Británii bol program „The Great Britons" vášnivo diskutovaným a populárnym seriálom. Spustila ho začiatkom roka 2002 a jeho víťazom sa stal Winston Churchill. Od chvíle, čo sa tento formát prvýkrát vysielal, ho BBC predala a úspešne zrealizovala po celom svete v 24 krajinách. Nemecká verejnoprávna televízia ZDF bola prvá, ktorá od BBC prevzala práva na šou. V novembri 2003 bol za Najväčšieho Nemca zvolený Konrad Adenauer.

Najväčší Slovák je téma, ktorú musela jednoznačne uchopiť práve verejnoprávna televízia. Urobme na nasledujúcich 6 mesiacov z našej histórie hlavnú tému verejnej diskusie na Slovensku.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Živé vysielanie ??:??

Televízia