Alžbetin dvor v HD kvalite: Záchrana vďaka digitálnej retuši

Alžbetin dvor v HD kvalite: Záchrana vďaka digitálnej retuši

Digitálna retuš zachránila aj Alžbetin dvor. Známy šesťdielny seriál vám na RTVS ponúkneme opäť v HD kvalite. Na to, aby diváci mohli sledovať filmy staršieho dáta v špičkovom prevedení, je potrebný tím odborníkov a niekoľkomesačná práca.

Aby bol výsledok dokonalý a ľudia pred televíznymi obrazovkami mali čo najväčší zážitok, vyžaduje si to veľa trpezlivosti. Okrem toho je možné vďaka digitálnej retuši zachovať mnohé tituly aj pre ďalšie generácie.

Alžbetin dvor má za sebou nielen retuš obrazu, ale aj zvuku. Tú urobili v Slovenskom rozhlase a odstránili tak technické a zvukové nedostatky. Prvú časť kultového seriálu môžete sledovať v piatok 15. mája o 20:35 na Dvojke.

Utrpenie, láska, vášeň a tragické osudy zemianskeho rodu. Seriál zachytáva príbehy zo začiatku 19. storočia až do pohnutých dní II. Svetovej vojny. Alžbetin dvor nakrútili podľa predlohy historického románu Hany Zelinovej.


RTVS pomocou digitálnej retuše zachránila aj ďalšie tituly. Seriál Lekár umierajúceho času, Tisícročnú včelu či legendárnu zvučku Večerníčka.

Zaujímavosti o digitálnej retuši

· je jednou z prvých seriálových klasík, ktorá prešla digitálnou retušou

· v obnovenej premiére (po prvýkrát v HD kvalite a s digitálnou retušou) ho uviedla Dvojka na jeseň 2016 k 60. výročiu televízneho vysielania na Slovensku,

· na digitálne retušovanej verzii vtedy pracoval 5-členný tím 8 mesiacov

· napriek tomu, že pôvodný filmový materiál je kvalitne uskladnený, čas na ňom zanecháva isté stopy, preto sa musí fyzicky skontrolovať a chemicky vyčistiť, až následne môže začať proces digitalizácie

· celý seriál prešiel kompletnou úpravou, ktorá predstavuje naskenovanie do vysokého rozlíšenia

· navyše sa realizoval proces digitálnej retuše, čím došlo napr. aj k odstráneniu poškodení po obrazovej stránke

· vykonali na tiež farebné korekcie - dohliadal na ne osobne kameraman Stanislav Doršic, ktorý sa podieľal na tvorbe seriálu a prišiel na pozvanie RTVS vykonať supervíziu, aby sa vrátila vernosť pôvodného umeleckého stvárnenia

A takto to vyzerá v našej digitálnej "zmenárni:"

Živé vysielanie ??:??

Televízia