Oslávte Medzinárodný deň detí v spoločnosti RTVS

Oslávte Medzinárodný deň detí v spoločnosti RTVS

Medzinárodný deň detí sa na Slovensku oslavuje 1. júna, hoci nie všade na svete pripadá tento sviatok na prvý júnový deň. Napríklad v USA ho oslavujú v prvú júnovú nedeľu, v Japonsku zasa 5. mája.

Tradícia sviatku najmenších ako ho poznáme my, sa začala na Svetovej konferencii pre blaho detí vo švajčiarskej Ženeve v roku 1925. Zástupcovia 54 krajín vtedy schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala najmä chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími dôležitými otázkami v súvislosti s deťmi.

Tento sviatok sa spája hlavne so sladkými či inými odmenami v podobe rôznych maličkostí, ale rovnako aj s odpustením domácich úloh či prác. Na Deň detí sa rušia zákazy. Napríklad aj zákaz sledovať televíziu či obľúbené programy online.

A niekoľko ich máme aj v našom archíve.

Zapnite deckám Zázračný ateliér a vyrobte si rôzne pekné vecičky spolu s nimi. Aspoň na Deň detí im venujte viac času ako zvyčajne.

Smajlíkovci

Pre tých najmenších sú tu Smajlíkovci, ktorí stopercentne dvihnú náladu aj starším súrodencom. A čo taký Fidlibum? Ten vám pomôže nájsť odpoveď na jednu z najčastejších detských otázok PREČO?

Nielen deti, ale celá rodina sa zasmeje pri Táraninkách s Mariánom Čekovským a malými výmyselníkmi. Rovnako odporúčame reláciu Daj si čas. Školákov zabaví Detektívka Emka, ktorá je na stope novým záhadám.

Detektívka Emka

Kto by mal aj takto tesne pred letom náladu na vianočnú rozprávku, aj takú nájdete v našom archíve. Pozrite si Čertovské pero. Deťom však môže po celý deň robiť spoločnosť aj naše internetové Rádio Junior.

V pondelok 1. júna si môžete na Jednotke o 20:30 pozrieť rodinný film Králi hôr, v ktorom si zahral francúzsky herec Jean Reno. Dvojka uvedie o 18:35 obľúbené Spievankovo a kráľovnú Harmóniu.

Živé vysielanie ??:??

Televízia