Blíži sa leto! Čo v horúčavách s domácim miláčikom?

Blíži sa leto! Čo v horúčavách s domácim miláčikom?

Takmer každý rok pred štartom letného obdobia počúvame predpovede meteorológov o horúčavách, ktoré nás čakajú počas prázdninových mesiacov. Vysokým, neraz extrémnym teplotám, sa zrejme nevyhneme ani tento rok a myslieť by sme mali nielen na seba, ale aj na domácich miláčikov. Ani tých neobchádza úpal či iné zdravotné komplikácie.

Aj pri zvieratách platí, že potrebujú dostatočný, počas leta zvýšený prístup k vode. A nielen doma, ale aj počas prechádzok či výletov. Myslieť by sme preto mali nielen na fľašu s tekutinou pre seba, ale aj pre nášho štvornohého člena rodiny. Niekoľko cenných rád dala v relácii Dámsky klub všetkým psíčkarom veterinárka Natália Štefaňáková.

„Najohrozenejšie sú psíky s krátkym nosom. To je napríklad francúzsky buldoček alebo mopslík. Psy sa ochladzujú dýchaním, nedokážu sa potiť. Preto je potrebné, aby sme s nimi nechodili von, keď je príliš horúco. Prechádzka je vhodnejšia večer, keď sú teploty prijateľnejšie," hovorí odborníčka.

Aj domáci miláčik môže dostať úpal

Domáceho miláčika nesmieme nechávať v aute. Stúpajúca teplota v uzatvorenom vozidle je rovnako nebezpečná pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Nemali by sme to robiť ani v prípade niekoľkominútového odskočenia napríklad na benzínovej pumpe. Psíkovi hrozí prehriatie a dehydratácia. Aj pes môže dostať úpal, ktorý sa prejavuje veľmi podobne ako u ľudí.

Zvracanie, mdloby, zrýchlené dýchanie, začervenanie slizníc... Vtedy je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Pozor na vodu z jazera či iných vodných plôch. Je lepšie, ak si majiteľ pripraví vlastnú zásobu pitnej vody a podáva ju zvieraťu priebežne. Niekedy je aj príliš veľa vody alebo studená voda rovnako závažný problém.

Viac praktických rád o tom, ako sa starať o zvieratko počas leta, ale aj to, ako a kam s ním cestovať, sa dozviete v priloženom rozhovore. Dámsky klub nájdete v kompletnej dĺžke v našom online archíve.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia