Odborníčka: Kočnera so Zuzsovou mohli odsúdiť aj na základe nepriamych dôkazov

Odborníčka: Kočnera so Zuzsovou mohli odsúdiť aj na základe nepriamych dôkazov

Advokát Daniel Lipšic po včerajšom oslobodzujúcom verdikte Senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uviedol, že obžaloba ponúkla proti obžalovaným z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Mariánovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej sieť nepriamych dôkazov, ktoré postačovali na uznanie viny. Tie boli podľa zástupcu rodiny Kuciakových nepriestrelné, logicky ucelené a nespochybniteľné.

Podobný názor vyslovila v mimoriadnych správach RTVS aj odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. „V trestnom konaní na Slovensku je prípustné odsúdenie aj na základe nepriamych či odvodených dôkazov. Tieto dôkazy ale musia do seba zapadať, navzájom sa potvrdzovať a vytvárať mozaiku, ktorá vytvára obraz toho, že osoba spáchala to, z čoho je obžalovaná," uviedla Kurilovská.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zároveň si rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave myslí, že práve pri objednávateľoch zohrávajú v súdnom procese nepriame dôkazy veľmi významnú úlohu. „Priamy dôkaz nájdete len veľmi ťažko. Ten, kto si objednáva niečo také, ako vraždu, nebude konať tak, aby bol o jeho konaní priamy a jasný dôkaz," myslí si Kurilovská.

Rovnako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý prípad Kuciak dozoruje, tvrdí, že predložené dôkazy boli dostatočné na odsúdenie. Verí, že Najvyšší súd SR rozsudok zruší a vráti vec späť na ŠTS. Avizuje, že budú aj v odvolaní navrhovať, aby sa venovala pozornosť aj ďalším novým dôkazom. V pondelok 31. augusta totiž prokurátor podal nový návrh na dokazovanie. Malo ísť o dôkaz proti Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Týkať sa mal mobilného telefónu obžalovanej.

(foto: TASR)

Živé vysielanie ??:??

Televízia