Slovensko chutí

Vhodné pre všetkých HD Európska tvorba
Publicistická zábavná relácia, v ktorej vďaka Silvii Pilkovej objavujeme tradičné jedlá z rôznych regiónov Slovenska a zároveň sa im pokúsime dať ľahšiu, modernú podobu zásluhou nášho excelentného šéfkuchára Michala Šišku.
Slovensko chutí je relácia, v ktorej sa tradičné recepty rôznych regiónov Slovenska premieňajú do ľahšej, modernejšej podoby, aby sa tak dostali aj na stoly našich divákov a reštaurácií. Slováci sa rozdeľujú na dve polovice. Jedna polovica považuje za tradičné slovenské jedlo bryndzové halušky a kapustnicu. Na severovýchodnom Slovensku, však môžeme povedať, že tradičné, národne jedlo sú tatarčené pirohy. Surovina, ktorá ich odlišuje od všetkých a dáva im ich meno, tatarčené pirohy je tatarka. Nie je to žiadna tatárska omáčka, to vôbec nie, je to pohánková múka, ktorú do slovenskej kuchyne priniesla skupina tatárov. Dnes si ukážeme ako správne tatarku, teda pohánkovú múku použiť. Účinkujúci: Silvia Pilková - autorka siedmich kníh tradičných receptov Poklady slovenskej kuchyne, milovníčka dobrého jedla a skvelá domáca kuchárka. Michal Šiška - je mladý šéfkuchár, ktorý okrem iného varil aj u Jamieho Olivera. Po celom svete otvoril štrnásť pobočiek jeho slávnej reštaurácie a napokon zatúžil po rodine, domove a v Pezinku otvoril svoju vlastnú reštauráciu Ebrietas. Katarína Sentelíková – Katka nám ukáže ako sa pripravuje tradičné rusnacke jedlo, tatarčené pirohy. Lenka Barnišinová – prevádzkarka reštaurácie „Adria“, ktorá nášmu šéfkuchárovi Michalovi Šiškovi, prepožičala kuchyňu reštaurácie nech nám opäť navarí niečo chutné. Vierka Turíková – kuchárka v reštaurácii „Adria“, ktorá bude pomáhať Michalovi počas celého dňa. Vierka Žolobaničová – pomocná kuchárka, ktorá bude asistovať pri varení. RECEPTY: Silvia Pilková Tatarčené pirohy Cesto : Hrubá múka Pohánková (tatarčena) múka Voda Soľ Hrudkový tvaroh Vajíčko Z hrubej múky, pohánkovej múky, vody a soli si vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a naplníme plnkou z tvarohu a vajíčka. Zlepíme kraje a vložíme do vriacej osolenej vody, kde ich necháme uvariť pokiaľ nám nevyplávajú na povrch. Potom scedíme, dáme do misy, pridáme pochúťkovou smotanu, osolíme a jemne premiešame. Michal Šiška Tatarčené pirohy Hrubá múka Pohánková (tatarčena) múka Voda Soľ Hrudkový tvaroh Vajíčko Hrozno Kozí syr Z hrubej múky, pohánkovej múky, vody a soli si vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a vložíme do vriacej osolenej vody, kde ich necháme uvariť, pokiaľ nevyplávajú na povrch. V miske si pripravíme plnku z tvarohu, kozieho syru a žĺtka. Potom scedíme, poukladáme na plech a na vrch každej kocky dáme lyžicu plnky a hrozno. Necháme to zapiecť cca na 10 minút na 190°C. Dáme na tanier, pridáme čerstvé hrozno a môžeme podávať.