Ako sa varia dejiny

Nevhodné do 15 rokov Európska tvorba
Pohľad na dejiny a vojny očami vojenských kuchárov v celovečernom dokumentárnom filme Petra Kerekesa.
6 vojen * 10 receptov  *60 36 1024 mŕtvych Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. Prostredníctvom dramatických príbehov vojenských kuchárov, ktorí varili vojakom počas viacerých krvavých vojenských konfliktov, nás prevádza rôznymi krajinami, dejinnými epochami, udalosťami, ktoré zmenili históriu aj mapu Európy, ale najmä nám predvádza zaujímavo zapletené a dodnes väčšinou ťažko rozmotateľné vzťahy plné paradoxov medzi ľuďmi, národnosťami, národmi a krajinami. Na filmovom plátne odrazu vedľa seba stoja a konfrontujú sa ľudia, ktorí v istých obdobiach európskej histórie stáli, alebo skôr „varili proti sebe“: Nemec Franz Wienhart piekol chlieb pre hladných vojakov Wehrmachtu, keď vyhrávali 2. svetovú vojnu, aj keď bola nemecká armáda na ústupe. Žid Liepke Distel, ktorý prežil koncentračný tábor, sa po vojne rozhodol Nemcom pomstiť tým, čoho sa mu v tábore nedostávalo – chlebom... Ruska Klavdia Lobanovová varila počas blokády Leningradu sovietskym letcom, ktorí vzlietali do boja proti nemeckým lietadlám. Maďar Békés Mihály varil sovietskym vojakom počas ich okupácie Maďarska. Ljudmila Kornevová varila sovietskym vojakom počas ich okupácie Československa. Rus Vasilij Logunov nedokázal vyhrať nad zlodejmi vo vojne v Čečensku. Dvaja Francúzi, Jacques Besson a René Bianchi sa nezhodujú v názore na vojnu a srbské kuchárky Branka Mudrenić a Ankica Pavlović zhodne tvrdia: „Varili sme pre našich ľudí – a varili sme proti Chorvátom, samozrejme!“ Film Ako sa varia dejiny prináša príbehy o tom, ako kuchári a ich vojenské kuchyne ovplyvňovali priebeh 2. svetovej vojny, konfliktu na Balkáne, vojny o Alžír, sovietskej okupácie Maďarska a Československa a mnohých iných sporov. Ukazuje vojnové konflikty a zásadné dejinné udalosti z neobvyklého a prekvapivého uhla pohľadu.   Dokumentárny film  Ako sa varia dejiny režiséra Petra Kerekesa má na svojom konte niekoľko významných ocenení: Na festivale v Lipsku získal prestížnu cenu Fipresci, ktorú udeľuje Medzinárodná federácia filmových kritikov. Spolu s ním sa o ceny uchádzalo 15 dokumentárnych filmov z celého sveta. Dokument  Ako sa varia dejiny získal na 45.ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Chicagu hlavnú cenu. Film získal Zlatého Huga - v súťaži dokumentárnych filmov.  Dokument Petra Kerekesa  získal na 16. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Hot Doc v Toronte Zvláštnu cenu poroty. Najväčší festival dokumentárneho filmu v Severnej Amerike  sa konal od 30. apríla do 10. mája a prezentovalo sa na ňom viac  ako 150 snímok. Dokument Ako sa varia dejiny získava ceny  po celom  svete. Po týchto oceneniach získal ďalšie  - hlavnú cenu pre dokumenty na filmovom festivale Viennale. Cenu v kategórii dokumentárny film získal za "vysoko nekonvenčný prístup, vďaka ktorému je základný ľudský proces jedenia uvedený do varu použitím svedectiev a archívnych záberov. Výsledkom je zvrátená kulinárska vojna, okorenená štipkou sarkazmu. "Ako sa varia dejiny premietli na Memorimage v Reus v Španielsku (4. - 8. novembra),, Na podujati Memorimage Reus: Today’s Films with Yesterday’s Images, ktore sa konalo od 4. do 8. novembra v španielskej Barcelone, udelila filmu Cenu Memorimage za najlepšiu produkciu. Film bol prezentovaný 24. novembra v Paríži v Cité internationale des arts. Ako sa varia dejiny sa prezentoval aj na Filmovom a video festivale Margaret Mead (12. - 15. november) v New Yorku.