Úvod Novinky Osobnosti
Zažila úspechy i peklo terorizmu na vlastnej koži. Zuzana Fialová má 50 rokov
Zažila úspechy i peklo terorizmu na vlastnej koži. Zuzana Fialová má 50 rokov

Zažila úspechy i peklo terorizmu na vlastnej koži. Zuzana Fialová má 50 rokov

Ako u jednej z mála herečiek jej umenie oceňoval aj Milan Lasica, s ktorým si tykala.

Charakterizujú ju nadhľad a veľké pracovné nasadenie. Herečka Zuzana Fialová si prešla v živote peklom a v kultúre podáva obdivuhodné výkony.

Zuzana-Fialová-Emília-Vášáryová-Vladimír-Benko-TASR

Divadelná stálica

Nečudo, že patrí k stáliciam Slovenského národného divadla a s obľubou ju obsadzujú aj zahraničné produkcie do filmových postáv. Objavila sa aj u českého oscarového režiséra Jiřího Menzela v jeho filme Obsluhoval som anglického kráľa (2006) podľa predlohy Bohumila Hrabala.

Zuzana-Fialová-Vladimír-Benko-TASR

Herečka Zuzana Fialová patrila k obľúbenkyniam nestora nášho herectva majstra Milana Lasicu, po ktorého boku účinkovala aj v oceňovanom seriáli Kriminálka Staré Mesto, či vo viacerých ďalších spoločných najmä divadelných projektoch a pre pluska.sk o tomto vzťahu ešte za jeho života prezradila: „Áno, mám vzťah s Milanom Lasicom a som tým mimoriadne poctená. Má ma veľmi rád, je to môj priateľ, sme kamaráti. Celá ich rodina mi je veľmi blízka, obidve sestry Vášáryové patria medzi moje najväčšie vzory. Chodím k nim občas na návštevu a majú ma ako za dcéru. Pomáhajú mi v profesijnom živote. Ale, preboha, aby som s Milanom niečo mala, na to by som si v živote nedovolila ani len pomyslieť! Viete, Milan mi raz povedal, že som vynikajúca herečka a partnerka na javisku a že sa nestretáva často s tým, aby žena mala takýto humor a vedela tak improvizovať na javisku ako ja. A potom sme si potykali.“

Zuzana-Fialová-Milan-Lasica-Vladimír-Benko-TASR

Zdedená láska

Herečka a aj režisérka Zuzana Fialová sa narodila 17. mája 1974 v Bratislave v rodine známeho slovenského horolezca Ivana Fialu, po ktorom ako sa pre RTVS priznala, zdedila lásku k horám a vzťah k Vysokým Tatrám: „To mám po otcovi. Keď chodím aj s divadlom, chodím od Sniny až dole na juh do Komárna. Tá cesta je zábavná, dokonca zábavnejšia ako v iných krajinách, kde sú samé diaľnice. Miestami to dokonca pripomína Toskánsko, je to krásne zvlnené.“

Pred kamerou sa objavila prvýkrát ako 15-ročná v roku 1989 v snímke Cyrila Valšíka Posledné hry. O tri roky vo veku osemnásť rokov účinkovala vo filme Ambro (1992). Absolvovala Konzervatórium v Bratislave a ukončila Vysokú školu múzických umení v roku 1998. V koprodukčnom školskom projekte ju Tomáš Krnáč obsadil do úlohy femme fatale v príbehu o násilí a mladých ľuďoch. Neskôr sa objavila v hlavnej ženskej postave českého vojnového veľkofilmu Lidice (2011) režiséra Petra Nikolaeva, kde po nakrúcaní scén v Terezíne nemohla spávať a pre TASR povedala: „Lidice by mal vidieť každý.“

Zuzana-Fialová-syn-Vladimír-Benko-TASR

Násilie si odžila na vlastnej koži, keď sa stala obeťou terorizmu. V januári 2011 bola medzi zranenými pri samovražednom teroristickom útoku na moskovskom letisku Domodedovo a Zuzanu Fialovú museli ošetriť v nemocnici. V RTVS o tom v relácii Silná zostava povedala: „Ľudia neradi rozprávajú o vojne, ak nezažili niečo zlé. Nedá sa to popísať a nedá sa to zdeliť. Pokúšali sa o to tisícky románov, stovky filmov, hodiny a hodiny hudby, piesne, básne, vo výtvarnom umení sa to zobrazuje. A stále akoby sme sa nepoučili a opakujeme ako ľudstvo tú istú chybu práve preto, lebo táto skúsenosť je neprenosná.“

Možno práve táto ťažká skúsenosť dopomohli herečke Zuzane Fialovej k umeleckému, ale aj osobnostnému nadhľadu. Je rozvedená a má jedného syna.

Zuzana-Fialová-FB

Mimoriadny úspech predstavoval film Čiara (2017) v réžii Petra Bebjaka, za ktorý získala Zuzana Fialová cenu za ženskú postavu v hlavnej úlohe na Festivale International du Film Policier de Liége v Belgicku a Tomáš Maštalír cenu za mužskú postavu v hlavnej úlohe. Bola ocenená aj ako Talent roku 2003, v rokoch 2006 a 2007 získala cenu OTO, ceny Literárneho fondu zasa v rokoch 2004 a 2014. Je laureátkou ceny Nadácie Tatra banky (2022).

Ady-Hajdu-Zuzana-Fialová-Milan-Lasica-Zuzana-Čižmáriková-TASR

Na svojom konte má herečka veľa filmových úloh. Účinkovala v dielach známych režisérov, ako aj v pôsobivej snímke v réžii Miloslava Luthera Tango s komármi (2009), v taliansko-českom filme Prípad nevernej Kláry (2009) v réžii Roberta Faenza podľa predlohy Michala Viewegha a i. Zuzana Fialová excelovala aj v divácky úspešnej holandsko-slovenskej snímke Dozvuky (2012). Film režíroval Władysław Pasikowski.

Fialová-Zuzana-FB.jpg

Často oceňovaná

V dokumentárnej dráme Karpatský thriller uvedenej v SND v roku 2013 stvárnila postavu novinárky, vystupovala v divácky úspešných divadelných inscenáciách Valčík náhody (s Ľubošom Kostelným), Tančiareň, Ruské denníky, Hypermarket, Iluzionisti, Tak sa na mňa prilepila, Veľké šťastie, Tri sestry, Faust I., II., Bratia Karamazovovci, Nevina a i. Činohra uviedla aj inscenáciu britského dramatika s českými koreňmi Toma Stopparda Arkádia, v ktorej excelovali Robert Roth ako Septimus Hodge a Zuzana Fialová v úlohe Lady Croomovej. Práve za stvárnenie tejto postavy udelil Literárny fond v roku 2016 Zuzane Fialovej výročnú cenu v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu. Herečka tiež zažiarila v divadelných predstaveniach Jana Eyrová, Rodáci a Richard III.


Hrala v seriáloch Zborovňa (1999), Záchranári (2003), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Panelák (2008), Keby bolo keby (2009), Delukse (2019, 2021), Slovania (2021) či Klamstvo (2023). Za výkon v seriáli Kriminálka Staré Mesto získala diplom na 15. Medzinárodnom festivale detektívnych filmov v apríli 2013 v Moskve. Zúčastnila sa tiež na troch ročníkoch tanečnej súťaže Let's Dance.

Medzi úspešné snímky sa zaradil film režiséra Juliusa Ševčíka Sklenená izba (2019). Adaptácia románu Simona Mawera mapuje dejiny Československa 20. storočia a rozpráva milostné príbehy o trojici postáv, ktoré obývali známu brniansku vilu Tugendhat. Hlavné úlohy stvárnila Aneta Langerová a Zuzana Fialová. Herečka má na konte aj režisérsky debut v roku 2022, keď v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave uvedla inscenáciu Generácia Z - Krása nevídaná, ktorá získala Grand Prix na festivale Nová dráma a cenu DOSKY.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, RTVS, pluska.sk, FB

Živé vysielanie ??:??

Televízia