Úvod Novinky Osobnosti
Velikán slovenského filmu Štefan Kvietik oslavuje 90 rokov. Toto mu zaželal jeho vnuk
Velikán slovenského filmu Štefan Kvietik oslavuje 90 rokov. Toto mu zaželal jeho vnuk

Velikán slovenského filmu Štefan Kvietik oslavuje 90 rokov. Toto mu zaželal jeho vnuk

Jubilant má za sebou úctyhodnú hereckú cestu.

Filmy Štefana Kvietika sú klenoty slovenskej filmovej tvorby. Patrí k velikánom slovenského filmu. Herecké dielo Štefana Kvietika je už dávno zaradené k tomu najlepšiemu, čo slovenská kinematografia vyprodukovala za svoju vyše storočnú históriu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Politická minulosť

Členom Činohry Slovenského národného divadla sa stal v roku 1959 a vtedy sa začala písať jeho dlhá herecká história. Bol však aj pedagógom a po revolúcii zrazu prišla zmena. V rokoch 1990 až 1994 bol poslancom NR SR. Boli to búrlivé roky a jeho život nabral iný smer.

Stále však platí, že nakrútil najlepšie slovenské filmy, ktoré sa stali kultové. Hral v Tisícročnej včele, Červenom víne, Medenej veži, nakrútil film Skrytý prameň, Boxer a smrť a množstvo iných. Samozrejme nesmieme zabudnúť na vynikajúce divadelné postavy. Hral kráľov, junákov, aj dramatické či psychologické postavy. Spomeňme napríklad Kráľa Leara, hru Dava, Vejár či Električka zvaná túžba.

Michaelli Daniel a Štefan Kvietik.jpg

Dnes sa dožíva neuveriteľných 90 rokov. Pri tejto príležitosti sme oslovili aj jeho vnuka Matúša Kvietika, tiež herca. „Všetko najlepšie a ďalších 90 rokov,“ zaželal mu.

Štefan Kvietik na RTVS

90. výročie narodenia významného slovenského herca Štefana Kvietika si uctíme aj my v RTVS. Rádio Devín odvysiela dnes - v piatok 10. mája o 21.00 rozhlasovú hru zo zlatého fondu slovenského rozhlasu Na ceste do Acapulca, ktorá mala svoju premiéru v roku 1976. V hre autora Chrisa Barnarda stvárňuje Štefan Kvietik titulnú postavu.

Štefan Kvietik vo filme Zločin a pokánie

V sobotu 11. mája o 15.00 si túto výraznú hereckú osobnosť pripomenie Rádio Devín v publicistickej relácii Ľudia, fakty, udalosti z roku 2002. Jej autorom je novinár, spisovateľ a prekladateľ Emil Benčík, bývalý šéfredaktor literárno-dramatického vysielania Slovenského rozhlasu. Na Dvojke môžete od 20:40 sledovať film Boxer a smrť.

Všetko najlepšie pán Kvietik!

25 50 75 90

Galéria

Štefan Kvietik.jpg Stefan-Kvietik kvietik-stefan franc-kvietik-stefan-1 stefan-kvietik-7-.jpg Michaelli Daniel  a Štefan Kvietik.jpg Štefan Kvietik vo filme Zločin a pokánie Štefan-Kvietik-Boxer-RTVS Štefan-Kvietik-TASR Štefan-Kvietik-Pavel-Neubauer-TASR stefan kvietik_TASR – Roman Hanc.jpg Stefan-Kvietik-tasr.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia