Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel legendárny televízny režisér Emil Preisach. Mal 75 rokov
Zomrel legendárny televízny režisér Emil Preisach. Mal 75 rokov

Zomrel legendárny televízny režisér Emil Preisach. Mal 75 rokov

Vychoval komentátorské hviezdy ako Marcel Merčiak, Pavol Gašpar či Ján Hudok. Pre Slovenskú televíziu pracoval viac ako štyridsať rokov.

Vo veku 75 rokov zomrel legendárny televízny režisér Emil Preisach. Skonal v Bratislave ešte vo štvrtok 9. mája pred začatím jeho obľúbených MS v hokeji.

Od osvetľovača redaktor a režisér

Preisach-archív

Svojou prácou položil Emil Preisach základy súčasného televízneho športového komentovania.

Dlhé roky pripravoval hlavné spravodajské relácie nielen Slovenskej televízie, ale ešte aj federálnej Československej televízie so sídlom v Prahe.

Emil-Preisach-redaktor-archív

Režisér Emil Preisach sa narodil 10. marca 1949 v Lučenci. V Československej televízii (ČST) Bratislava pracoval od roku 1970. Najprv ako osvetľovač.

Už o štyri roky ho diváci videli ako redaktora oddelenia kultúry Hlavnej redakcie Televíznych novín ČST Bratislava a to až do roku 1980.

Cena novinárov

Preisach-Gašparovič-Ivan-Paška-RTVS

Z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča si režisér Emil Preisach prevzal Cenu Gaba Zelenaya za celoživotnú tvorivú prácu, ktorú dostal na návrh Únie slovenských novinárov ako uznanie jeho nesporných profesionálnych kvalít.

Od kolegov dostal k svojim 75. tim narodeninám, ktoré oslávil len pred dvomi mesiacmi, symbolickú cenu priateľstva, ktorú mu odovzdával bývalý moderátor Slovenskej televízie Vojtech Keszeli a ten je aj jej autorom.

Emil-Preisach-Vojto-Keszeli-RTVS

Priateľ a profesionál

Po ukončení filmovej a televíznej dokumentárnej tvorby Vysokej školy múzickych umení v Bratislave začal pôsobiť ako režisér spravodajských relácií. Zároveň režíroval národné Aktuality, okrúhle stoly či veľké priame spoločenské prenosy.

Už v 80. tych rokoch spolupracoval aj s vtedajšou redakciou športu a motorzimu, vďaka čomu priniesol relácie z 500 míľ Indianapollis či z MS Enduro v Oklahome.

Emil-Preisach-portért-Vojtech-Keszeli-RTVS

Po roku 1989 sa špecializoval na športové prenosy, keď už predtým začal a až do odchodu do dôchodku pripravoval aj prenosy z tenisových turnajov. Podpísal sa aj pod prenos z pamätného finále o Davisov pohár Slovensko - Chorvátsko v roku 2005.

Marcel Merčiak, Marián Zeman, Peter Ďuriš a Ladislav Borbély v diskusnej relácii O športe.mp4

Učiteľ komentátorov športu

Prispel vďaka svojej profesionalite, dlhoročným skúsenostiam a dobráckej kamarátskej povahe k formovaniu takých komentátorských osobností ako Marcel Merčiak, Pavol Gašpar či Ján Hudok a ďalších.

Ako režisér obľuboval aj vodný slalom, v ktorom pripravoval viacero svetových pohárov, Majstrovstiev Európy i sveta v Liptovskom Mikuláši a v Čunove.

Atlanta-Preisach-archív

Ako priamy účastník absolvoval Emil Preisach za režisérskym pultom predolympijský turnaj v Lillehammeri v roku 1993. Potom pôsobil na ďalších piatich olympiádach na LOH v Atlante, Sydney, Aténach či Pekingu a na ZOH 2006 v Turíne. Na hokejových MS pripravoval štúdia a prenosy vo Viedni, v Moskve a v Bratislave.

Od Rada Siváčka a Henryho Herdu prevzal štafetu prenosov z konského jazdeckého aj dostihového zápolenia, takže mal so športom rôznorodé skúsenosti.

televizáci-seniori-Stanislav-Háber-RTVS

Po nepretržitej vyše štyridsať ročnej práci odišiel Emil Preisach do dôchodku. So športovou redakciou zostal v kontakte a vďaka svojím nenahraditeľným skúsenostiam pomáhal pri štarte vysielania aj čisto športovej televíznej stanice DIGISPORT. Pre verejnoprávnu televíziu v Mlynskej doline vychoval viacerých svojich nasledovníkov, ku ktorým k najznámejším spoza režisérskeho pultu patria Jozefína Makarová či Ladislav Blažek. Na internete a sociálnych sieťach sa k jeho odkazu hlásia ďalší televízni tvorci.

Laco-Pilz-Emil-Preisach-archív

Na snímke hore s ďalším legendárnym režisérom spravodajstva Lacom Pilzom. Rodina manželka s dvomi synmi, priatelia, bývalí kolegovia si ho všetci budú pamätať nielen ako veľkého profesionála, ktorý navyše okolo seba šíril pokoj a tvorivú pracovnú pohodu, ale najmä ako dobrého človeka.

Vo voľnom čase sa venoval okrem rodiny najmä návštevám prírody, keďže bol vášnivý hubár.

Emil-Preisach-huba-archív

Posledná rozlúčka s režisérom Emilom Preisachom bude v stredu 15. mája o 11:45 h v bratislavskom Krematóriu.

25 50 75 90
RTVS: Ivan Paška, Vojtech Keszeli, Štefan Felix

Živé vysielanie ??:??

Televízia