Úvod Novinky Tipy z programu
Meteorologické zvraty či denné prognózy. Ako vznikajú predpovede počasia?
Meteorologické zvraty či denné prognózy. Ako vznikajú predpovede počasia?

Meteorologické zvraty či denné prognózy. Ako vznikajú predpovede počasia?

Počasie RTVS tvoríme vďaka odborníkom zo SHMÚ s najlepšími výsledkami.

Logická spolupráca verejnoprávnej RTVS a Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) prináša do denného televízneho a rozhlasového vysielania kvalitu informácií, akú v iných slovenských médiách nenájdete. Je preto logické, že v dennom spravodajstve si pripomíname aj významný historický medzník SHMÚ, akým je 70 rokov tohto vedeckého národného ústavu pre skúmanie počasia.

stv3-20240318-456207pocasie.mp4

Dramatické klimatické zmeny, akými sme v posledných rokoch denno-dennými svedkami aj v našom meteorologickom pásme prinášajú k nám aj často nezvyklé javy. Prestávajú nás prekvapovať na našom území nielen ničivé záplavy, ale aj neznesiteľné horúčavy či dokonca nezvyčajné úkazy, ako sú veterné smršte či náznaky tornád.

Oslavy aj v našom éteri

V piatok 22. marca dopoludnia preto pri oslavách 70. výročia vzniku SHMÚ od 9:05 h moderátor Richard Šümeghy privíta vo vysielaní Rádia Regina hostí zo SHMÚ. Pripomenieme si zároveň aj Svetový deň vody a Svetový deň meteorológie.


Vypočujte si vysielanie na všetkých troch Reginách, kde naši redaktori sprístupnia prácu odborníkov na meteorologických staniciach, na letisku či z odborných pracovísk. Z Hurbanova bude informovať Mária Babinská, z bratislavského letiska Martin Jurčo, z Banskej Bystrice Janka Grajciarová a z Gánoviec Slávka Ivančová.

Pavel Faško o zmenách klímy

Meteorológovia, hydrológovia, klimatológovia, ako aj ďalší odborníci zo SHMÚ, predstavia oblasti a služby, ktoré sú pre ľudí veľmi dôležité. Zamerajú sa na predpovede počasia, výstrahy pred povodňami i silným vetrom, kvalitu ovzdušia, či leteckú meteorológiu.

SHMÚ-Pavel-Faško-Jakub-Kotian-TASR

V piatok 22. marca o 12.30 h bude hosťom Rádia Regina Západ klimatológ Pavel Faško, ktorý už viackrát upozornil, že za zmenou klímy sa skrýva konzum. Vysielanie Rádia Regina takto prispieva k zvyšovaniu povedomia o vplyve počasia a klímy na náš každodenný život.

SHMÚ má na Slovensku v oblasti predpovedí najdlhšiu tradíciu a naše vysielanie Počasia či už v televíznom alebo rozhlasovom vysielaní patrí k najkvalitnejším zo slovenských médií. Dlhodobo sa v RTVS dozvedajú naši diváci a poslucháči najpodrobnejšiu regionálnu predpoveď počasia na Slovensku vďaka partnerstvu z SHMÚ.

Pritom v prípade výnimočných situácií o vývoji počasia informujeme aj nad rámec v Dopravnom servise Zelenej vlny RTVS a na sociálnych médiách. Nájdete nás aj na sociálnych sieťach na Facebooku Počasie.shmú.rtvs a vo vysielacích formátoch denného či mimoriadneho spravodajstva.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, SHMÚ

Živé vysielanie ??:??

Televízia