Úvod Novinky Tipy z programu
Čo je mediálna objektivita? V diskusii Ako ďalej, RTVS to vysvetlil vedúci Katedry žurnalistiky
Čo je mediálna objektivita? V diskusii Ako ďalej, RTVS to vysvetlil vedúci Katedry žurnalistiky

Čo je mediálna objektivita? V diskusii Ako ďalej, RTVS to vysvetlil vedúci Katedry žurnalistiky

V relácii sa odborníci rozprávali o budúcnosti RTVS v kontexte s Európskym aktom o slobode médií.

Diskusie v Ako ďalej, RTVS sa zúčastnili Generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie Noel Curran, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, generálna riaditeľka Rozhlasu a Televízie Litva a členka Výkonného výboru EBU, Ľuboš Machaj, generálny riaditeľ RTVS, Petr Mrzena, riaditeľ Spravodajstva a publicistiky, Česká televízia, Tomáš Kamenec, advokát a odborník na mediálne právo, Peter Kerekeš, dokumentarista, režisér, producent a pedagóg na VŠMU a Peter Kravčák, vedúci Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity Ružomberok.

Pozvaní boli aj zástupcovia Ministerstva kultúry SR, reprezentanti Parlamentného výboru pre kultúru a médiá a zástupcovia rady RTVS. Pozvanie buď odmietli, alebo nemohli prísť.

ako-ďalej-rtvs-hostia

V diskusii sa venovali témam nezávislosti médií, hovorili o úlohách verejnoprávnych médií a RTVS v súvislosti s pripravovaným novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase.

Jednou zo zásadných otázok bolo objasnenie, čo je vlastne mediálna objektivita a čo presne znamená. To vysvetlil Peter Kravčák, vedúci Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Peter-Kravčák-vedúci-katedry-žurnalistiky-katolíckej-univerzity-Ružomberok- ako-ďalej-rtvs

Peter Kravčák, vedúci Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity Ružomberok

„Tá poučka hovorí o tom, že je to nejaký nezaujatý, vyvážený, pluralitný pohľad, kde sa používajú overené fakty a čo je veľmi dôležité, nemiešajú sa spravodajské informácie s komentármi,“ povedal.

„Aj so študentmi to zvyknem rozoberať na príklade, od čoho máme pomenovaný objektív na kamere alebo fotoaparáte? Lebo, keď ho na konci 19. storočia vynašli, dokázal najobjektívnejšie zachytiť realitu. Bolo to lepšie, ako to predtým dokázali maliari alebo sochári. Ale, čo musí žurnalista zohľadniť je, že tá realita sa neodohráva len pred tým objektívom, ale aj okolo neho a aj za ním. A to vidí len ten novinár, ktorý je v teréne a pracuje na tom a on to musí v práci zohľadniť,“ vysvetlil.

ako-ďalej-rtvs-na-fotke-riaditeľ-rtvs-ľuboš-machaj-Monika-Garbačiauskaitė-Budrienė-Noel-Curran-a-Petr-Mrzena

Ľuboš Machaj, Monika Garbačiauskaitė-Budrien, Noel Curran a Petr Mrzena

„Samozrejme prichádza tam so subjektívnym nastavením, ale dozvie sa nové fakty, nové informácie a nový uhol pohľadu a to všetko by mal v práci zohľadniť. Toto je tá objektivita. On je síce subjektívny tvorca, ale zohľadní všetky informácie, ktoré sa dozvedel a načítal a tie publiku odprezentuje. A garantom toho má byť v krajine verejnoprávna televízia. Toho, že to tak bude,“ dodal.

Celú diskusiu si pozrite v našom archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia