Úvod Novinky Tipy z programu
Pes vie vycítiť chorobu. Viete, kedy sa vám bude doslova vyhýbať?
Pes vie vycítiť chorobu. Viete, kedy sa vám bude doslova vyhýbať?

Pes vie vycítiť chorobu. Viete, kedy sa vám bude doslova vyhýbať?

Pes je skvelý mentalista a dokáže vycítiť náš psychický, aj fyzický stav.

Psy majú vynikajúci čuch a na veľa vecí reagujú tak, že ich vycítia. Rovnako je to aj s chorobou, či už ste na tom zle fyzicky alebo psychicky. „Je to aj fyziologický proces, to znamená, že keď nejako zmeníme náš stav, mení sa nám pot. A pes má taký dobrý nos, že to cíti. Vie, keď som v strese, keď mám horúčku, lebo sa vylučujú iné formy hormónov a iné mikrozložky v pote,“ vysvetľuje tréner psov Juraj Ferko z relácie Neposlušní.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pes je zvyknutý pozorovať našu reč tela a keď sme chorí, správame sa inak. A to cíti tiež. Reakcie sú rôzne, záleží od povahy psa. „Niektorí sa snažia liečiť, iní sa boja a vyhýbajú sa chorým ľuďom,“ hovorí. A potom sú tu extrémne prípady, a to pri niektorých diagnózach.

„Napríklad silná cukrovka alebo onkologické ochorenia. Tam pes necíti samotnú chorobu, ale tú liečbu. Keď si picháte inzulín, pes vidí človeka, ale cíti mimozemšťana. Nerozumie tomu, ako je zmenená pachová stopa tela. Takých ľudí sa psy boja alebo na nich aj útočia,“ hovorí Juraj Ferko.

juraj-ferko-so-psom

Pes môže mať dokonca aj depresiu. „Má ju z tých istých dôvodov ako my ľudia. Môžem ho uviesť do depresie len tým, že s ním budem veľa trénovať a nebudem ho odmeňovať. Treba dávať pozor na to, aby som psovi plnil svoje prísľuby,“ dodáva.

Reláciu Neposlušní, kde bude Juraj Ferko prevychovávať zvieracích miláčikov sledujte v sobotu o 17.10 na Jednotke alebo v našom archíve.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia