Úvod Novinky Tipy z programu
Svetový deň umenia s hudbou: Hudba má potenciál liečiť, ale nesie i riziko
Svetový deň umenia s hudbou: Hudba má potenciál liečiť, ale nesie i riziko

Svetový deň umenia s hudbou: Hudba má potenciál liečiť, ale nesie i riziko

Hudba vás naladí, ale niekedy aj rozladí. Prečo je pre nás dôležitá?

Deň 15. apríl patrí umeniu. Nie náhodou pripadol Svetový deň umenia na tento dátum. Práve v tento jarný deň sa narodil slávny a nesmrteľný Leonardo da Vinci. Pri príležitosti narodenín umeleckého génia a vynálezcu si pripomíname aj dôležitosť umenia pre spoločnosť a pre každého z nás.

Leonardo-da-Vinci.jpg

Hudba, umenie pre každého

Ťažko si predstaviť spoločnosť, v ktorej by neexistovala. Hudba je fenomén, ktorý existuje v každej kultúre naprieč celým svetom.

Jej prínos pre človeka je nespochybniteľný. Pár tónov nám dokáže vylepšiť náladu, preniesť sa cez ťažšie obdobie alebo zrelaxovať. Náš mozog reaguje na hudbu veľmi citlivo a preto sa využíva aj pri terapiách.

človek s rádiom

„Hudba má v sebe emocionálny náboj. To znamená, že dokáže relatívne rýchlo aktivovať naše emócie,“ hovorí muzikológ Peter Kusý.

Treba sa mať však na pozore. Rovnako ako pozitívne, hudba dokáže podporiť aj tie negatívne emócie. Ak sa jej pôsobenie podcení, môže to mať zlé dôsledky. „Zvlášť ak sa s tým zážitkom a emocionálnym rozpoložením, ktoré hudba aktivuje alebo katalizuje nepracuje ďalej,“ dodáva odborník.

Hudba lieči

Hudba má priam liečivé účinky. Jej vplyv sa osvedčil aj v zdravotníctve. Peter Kusý v rozhovore pre Rádio Slovensko spomenul pár oblastí, v ktorých má hudba blahodarné pôsobenie. Je to napríklad liečba po úrazoch mozgu, vo fyzioterapii či pri liečbe parkinsonovej choroby. Pozitívne vplýva na motoriku, držanie tela a podporuje hybnosť končatín.

Na hudbu by sa nemalo zabudnúť ani na školách. Jej terapeutický účinok má potenciál riešiť konflikty v triedach, rozvíjať empatiu a podporovať potreby detí.

RTVS online

Viac o tom, ako na nás hudba pôsobí si môžete vypočuť na Rádio Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia