Úvod Novinky Tipy z programu
Už dva plátky slaniny denne môžu ohroziť vaše zdravie. Odborník vysvetľuje, prečo vyradiť údeniny
Už dva plátky slaniny denne môžu ohroziť vaše zdravie. Odborník vysvetľuje, prečo vyradiť údeniny

Už dva plátky slaniny denne môžu ohroziť vaše zdravie. Odborník vysvetľuje, prečo vyradiť údeniny

Pravidelná konzumácia údenín zvyšuje riziko výskytu rakoviny hrubého čreva, varuje expert na zdravý životný štýl.

Aj vy si radi doprajete údenú klobásku či poriadny kúsok slaninky? Slová Michala Páleníka, experta na zdravý životný štýl vás zrejme nepotešia. „Väčšinou sa údia potraviny, ktoré majú relatívne vysoký obsah tuku. A veľa tuku nie je nič dobré pre naše zdravie,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko.

Údená šunka a syr na drevenom podnose

Dodal, že aj Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred konzumáciou údenín: „Zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Neradi to počujeme, avšak konzumácia už päťdesiatich gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko výskytu rakoviny hrubého čreva o zhruba osemnásť percent,“ uviedol a doplnil, že údeniny sa nachádzajú v rovnakej skupine karcinogénov ako tabak či azbest.

Okremvysokého obsahu tuku sú údeniny nezdravé aj pre vysoký obsah soli. Tá zvyšuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení ako sú infarkt, mŕtvica či vysoký krvný tlak. „My máme radi výrazné chute, takže čím viac soli, tým viac nám chutí,“ vysvetľuje Michal Páleník.

Hoci Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne prijať maximálne päť gramov soli, priemerný človek jej skonzumuje sedem až osemnásť gramov. „Pre príklad, len sto gramov prosciutta obsahuje až päť a pol gramu soli,“ priblížil.

Údená šunka a syr na drevenom podnose

Michal Páleník dodal, že už samotný proces údenia je pomerne nebezpečný. Počas neho totiž môže dochádzať k vzniku karcinogénnych látok. Komerčne vyrobené výrobky navyše často obsahujú umelé prísady a rôzne príchute.

Ak ste predsa len dostali chuť na nejakú údenú potravinu, siahnite po tej s nižším obsahom tuku. Menším zlom sú podľa odborníka údené ryby: „Riaďte sa pravidlom, že čím menej tuku dané mäso má, tým lepšie,“ uzatvára Michal Páleník.

Celý rozhovor venovaný údeninám si môžete vypočuť aj na tomto odkaze.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia