Musica slovaca

Musica slovaca – koncertný program zostavený z diel pôvodnej slovenskej tvorby. Rádio Devín je jediným systematickým zdrojom informácií tohto druhu na Slovensku. Redaktori: Ján Dúbravský, Kristína Guničová, Mária Gavalová, Ján Klíma, Peter Markovský.
Vysiela sa: v utorok a štvrtok 23:00-23:58.
Cez víkend nájdete reláciu v programe pod názvom „Musica slovaca sobota“ a „Musica slovaca nedeľa“ a vysielacie časy sú: sobota 23:00-23:58 a nedeľa 23:30-23:58.
Popis epizódy
Marián Lejava - dirigent, skladateľ a pedagóg. Študoval orchestrálne dirigovanie (Ondrej Lenárd) a kompozíciu (Vladimír Bokes) na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde ukončil doktorandské štúdium. Bol účastníkom viacerých medzinárodných skladateľských a dirigentských kurzov. Jeho lektormi boli osobnosti ako Zsolt Nagy, Günter Herbig, Peter Eötvös, Ivan Fischer, Tristan Murail, Erich Urbanner, Klaus Huber alebo Christian Wolff. Ako dirigent v priebehu posledných 15-tich rokov premiéroval viac ako 80 komorných, orchestrálnych a javiskových diel z domácej i zahraničnej tvorby. Ako dirigent hosťuje v Slovenskom národnom divadle od roku 2006 a od roku 2007 v Slovenskej filharmónii, Štátnej filharmónii Košice (od 2011) a Štátnej opere Košice (2014). Je dirigentom českého súboru Prague Modern. Pôsobil ako dirigent Melos Étos ansámblu a Veni ensemble. Je zakladateľom a dirigentom Veni ACADEMY. Lejava nahral viac ako 15 CD nosičov. V súčasnosti vyučuje kompozíciu a dirigovanie na VŠMU a na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. PROGRAM: Mo/o/nica/I/-rituál pre flautu sólo; Tri skice pre akordeón; Chant d'Amour pre 2 violy, 2 violončelá a klavír; after GONE pre 2 akordeóny; Veni's marchin' on (an anthem) pre komorný súbor. Pripravil redaktor Peter Dan Ferenčík