Musica slovaca

Musica slovaca – koncertný program zostavený z diel pôvodnej slovenskej tvorby. Rádio Devín je jediným systematickým zdrojom informácií tohto druhu na Slovensku. Redaktori: Ján Dúbravský, Kristína Guničová, Mária Gavalová, Ján Klíma, Peter Markovský.
Vysiela sa: v utorok a štvrtok 23:00-23:58.
Cez víkend nájdete reláciu v programe pod názvom „Musica slovaca sobota“ a „Musica slovaca nedeľa“ a vysielacie časy sú: sobota 23:00-23:58 a nedeľa 23:30-23:58.
Popis epizódy
Peter Grol. Študoval kompozíciu na Konzervatóriu v Bratislave a Vysokej škole múzických umení. Komponuje komornú a orchestrálnu hudbu, hudbu k filmu, spolupracoval s mnohými divadelnými a tanečnými zoskupeniami. Jeho hudba odznela v Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Bruseli, v Neerpelte Belgicku, v DTW a Danspace v New Yorku, ako aj Budapešti, Varšave, Prahe, Jekaterinburgu, Bratislave, Brne, Kišineve. Získal cenu Dosky 2005 za najlepšiu divadelnú hudbu sezóny (Tiso), Cenu od Slovenského zväzu autorského za najúspešnejsiu skladbu mladého autora roku 2005 (Tri doby ticha), Prémiu Literárneho fondu za hudbu k filmu Quarttéto a dalšie ceny. PROGRAM: Prasklina pre husle, klavír a mg pás; Tri árie pre soprán a komorný orchester; Fontana Mix pre komorný súbor ; Megane - The Melos Ethos Music; Zalan pre sláčikový orchester. Pripravil redaktor Peter Dan Ferenčík