Úvod Novinky Filmy a seriály
Obor Jupiter v centre pozornosti v stredu večer na Dvojke
Obor Jupiter v centre pozornosti v stredu večer na Dvojke

Obor Jupiter v centre pozornosti v stredu večer na Dvojke

Dokumentárny cyklus Planéty pokračuje v stredu večer epizódou o planéte Jupiter.

Nie je len najväčší, ale aj najstarší spomedzi svojich bratov. Gigantická planéta slnečnej sústavy Jupiter bola pri tom, keď vzniklo Slnko a formovala aj vznik ostatných planét slnečnej sústavy.

Jupiter

Jupiter navštívilo deväť kozmických lodí, dve z nich ho detailne preskúmali. Gallileo strávil na Jupiteri osem rokov a misia NASA Juno je tu dodnes. Spoločne dokázali, že Jupiter je  zložitejší a krajší, ako sme si mysleli.


Ovplyvnil napríklad aj planétu Mars, ktorá kvôli Jupiteru nikdy nedorástla do takej veľkosti ako Zem. Okrem toho objavíte, že práve Jupiter je pôvodcom miesta s najväčšou sopečnou aktivitou v slnečnej sústave - Io - jedného z najbližších mesiacov Jupitera. A ako obrovská planéta Jupiter ovplyvnila Zem?

Jupiter

Vďaka viac ako 300 sopkám, ktoré takmer neustále vybuchujú, je Io miesto s najväčšou sopečnou aktivitou v slnečnej sústave. Sopečné oblaky siahajú stovky kilometrov do vzduchu.

To všetko sa dozviete v tretej epizóde populárno-vedeckého britsko-amerického päťdielneho dokumentárneho seriálu Planéty, ktorý v stredu večer o 21:05 vysiela Dvojka.


Nezmeškajte príbeh Jupiteru v seriáli Planéty, vďaka ktorému sa dozvedáte všetko podstatné, čo dnešná veda vie o ôsmich planétach slnečnej sústavy. S Planétami sa ocitnete sa na povrchu jednotlivých telies a stanete sa svedkami dramatických udalostí, ktoré formovali ich súčasný tvar. Dozviete sa, čo nám posledné vedecké vedomosti umožňujú zistiť o minulom živote Merkúra, Venuše, Marsu, či Jupitera, alebo Saturnu.

25 50 75 90

Galéria

Jupiter Jupiter Jupiter Jupiter

Živé vysielanie ??:??

Televízia