Úvod Novinky Filmy a seriály
Film, ktorý šokoval celý svet a získal 4 Oscary. Ako to bolo naozaj?
Film, ktorý šokoval celý svet a získal 4 Oscary. Ako to bolo naozaj?

Film, ktorý šokoval celý svet a získal 4 Oscary. Ako to bolo naozaj?

Predlohou filmu Parazit bol prípad dvoch sestier, ktoré chladnokrvne zavraždili matku s dcérou. Čo sa vtedy stalo?

Nenechajte si ujsť úspešnú čiernu komédiu už v stredu 29. decembra o 22:35 hod. na Dvojke.

Majstrovské juhokórejské dielo, ktoré režíroval Džun-ho Pong, prináša prvky thrilleru, drámy aj satiry. Film Parazit sa originálnym spôsobom zamýšľa nad stretom dvoch rôznych svetov a prináša jedinečný pohľad na kolíziu rozdielnych sociálnych vrstiev. Niet divu, že toto dielo získalo 4 Oscarov a desiatky ďalších ocenení.

Dve rodiny, dva svety

Film zachytáva príbeh chudobnej štvorčlennej rodiny Kimovcov, ktorá sa pomocou lží a podvodov infiltruje do bohatej rodiny Parkovcov. Všetko dobré sa však raz musí skončiť, a tak sa z čiernej komédie postupne stáva napínavý thriller. Na povrch vyplávajú nielen tajomstvá, ale aj predsudky či chamtivosť.

Parazit rodina

Oceňovaná čierna komédia pôsobí miestami až prehnane, no pravdou je, že tvorcovia sa inšpirovali skutočnými udalosťami. Predlohou filmu bol príbeh rodiny Lancelinovcov z francúzskeho mesta Le Mans.

Neviditeľné hrôzy

René Lancelin, bohatý právnik, žil vo veľkom dome so svojou manželkou a dospievajúcou dcérou. V dome rodiny Lancelinovcov pracovali aj dve slúžky – sestry Lea a Christine. Na prvý pohľad harmonická rodina však ukrýva strašné tajomstvo.

Slúžky boli rodinou vykorisťované, týrané a ponižované. Okrem toho, že boli fyzicky trestané, nevyhli sa ani psychickému ubližovaniu a pracovať museli aj 14 hodín denne. Hrôzy, ktoré sa odohrávali za dverami nádherného domu v bohatej štvrti, sa podpísali na duševnom zdraví oboch sestier.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tie to nevydržali a po niekoľkých rokoch nastal v živote všetkých tragický zlom. Keď sa na jar roku 1933 vrátil René Lancelin domov, čakal ho strašný pohľad. V dome našiel mŕtvu a zmasakrovanú manželku, vedľa ktorej ležala rovnako dobitá mŕtva dcéra.

Ako sa neskôr ukázalo, dôvodom bol amok, ktorému podľahli sestry. Tie sa pohádali so svojou zamestnávateľkou, ktorá jednu z nich udrela. Druhá jej okamžite pribehla na pomoc a spoločne zabili obe ženy.

Nenechajte si ujsť provokatívnu čiernu komédiu už v stredu 29. decembra o 22:35 hod. na Dvojke a zistite, ako s tragickou predlohou pracovali tvorcovia filmu Parazit.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia