Úvod Novinky Filmy a seriály
Liečil Masaryka, nacistov aj komunistov. Spoznajte životný príbeh Šarlatána
Liečil Masaryka, nacistov aj komunistov. Spoznajte životný príbeh Šarlatána

Liečil Masaryka, nacistov aj komunistov. Spoznajte životný príbeh Šarlatána

Nenechajte si ujsť strhujúcu drámu Šarlatán v stredu večer na Jednotke.

Film svetovo uznávanej režisérky Agnieszky Holland je majstrovským dielom pojednávajúcim o živote výnimočného liečiteľa.

Snímka Šarlatán, ktorá vznikla aj v koprodukcii s RTVS, si odniesla množstvo medzinárodných ocenení a niekoľko Českých levov.

V hlavných úlohách Ivan Trojan v postave Jána Mikoláška s hereckým partnerom Jurajom Lojom, ktorý stvárnil postavu Františka, Mikoláškovho pomocníka, milenca a priateľ.

Ján Mikolášek, ktorý sa narodil v roku 1889 v Rokycanoch, bol obdarený liečiteľskými schopnosťami. Pre tie ho vyhľadávala spoločenská elita, ale aj bežní ľudia. Liečiteľstvo však bolo aj ochranou pred jeho vlastnými démonmi, ktorí ho až do smrti prenasledovali.

Nebál sa ani mocných

Hoci nikdy nezískal lekárske vzdelanie, podľa dostupných informácií pomohol viac než 5 miliónom ľudí. Vraví sa, že pred vilou, v ktorej liečil, stávali kilometrové zástupy pacientov.

Viera v jeho výnimočné schopnosti bola taká silná, že ho niekoľkokrát navštívil aj samotný prezident Masaryk či manželka Karla Čapka, Olga Scheinpflugová.

Šarlatán - Josef Trojan

Ján Mikolášek dokázal z moču diagnostikovať najrôznejšie ochorenia a pomocou byliniek, ktoré perfektne poznal, vedel nasadiť účinnú liečbu.

Keď sa k moci dostali nacisti, podrobili ho náročným skúškam, ktoré však zvládol a potvrdil tak svoje nadanie. Behom nacistickej okupácie bol nútený liečiť aj Martina Bormanna, ktorý bol tajomníkom Adolfa Hitlera.

Boj proti šarlatánom

Po vojne sa s príchodom komunistov zmenili aj jeho pacienti. Gestapo vystriedali mocní funkcionári, ktorí liečiteľa navštevovali so svojimi problémami.

Mikolášek zachránil pred amputáciou nohy vtedajšieho prezidenta Antonína Zápotockého, ktorý nad ním až do svojej smrti držal ochrannú ruku.

Po jeho smrti v roku 1957 bol Mikolášek obžalovaný vo vykonštruovanom súdnom procese, ktorý sa skončil jeho zatknutím a prepadnutím majetku. Ministerstvo zdravotníctva v tej dobe zahájilo veľký boj proti liečiteľom a šarlatánom, Mikoláška označili za jedného z najhorších.

Nepomohlo mu zrejme ani to, že hoci bol ženatý, tajil svoju homosexualitu, ktorá bola až do roku 1961 trestná. Obdivovaný a neskôr zatracovaný Mikolášek zomrel v chudobe v roku 1973.

Nenechajte si ujsť strhujúci životopisný príbeh inšpirovaný životom výnimočného liečiteľa už v stredu o 20:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia