Úvod Novinky Filmy a seriály
Hviezdny triler Čas zabiť: 3 prekvapivé fakty, ktoré vie len málokto
Hviezdny triler Čas zabiť: 3 prekvapivé fakty, ktoré vie len málokto

Hviezdny triler Čas zabiť: 3 prekvapivé fakty, ktoré vie len málokto

V piatok večer sa na Jednotke predstavia Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey aj Sandra Bullock.

Predlohou úspešného filmu Čas zabiť bol nemenej úspešný knižný bestseller z pera Johna Grishama – bývalého právnika a autora desiatok trilerov z právnického prostredia. Spisovateľa inšpiroval skutočný prípad dvoch dospievajúcich sestier, ktoré sa stali obeťami znásilnenia.

Grisham na základe skutočného prípadu napísal príbeh o otcovi, ktorý sa rozhodol vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Je však možné dosiahnuť spravodlivosť v rasovo neznášanlivom prostredí, v ktorom narastajú vášne a Ku Klux Klan má v rukách veľkú moc?

1. Grishamov rukopis nechcelo žiadne vydavateľstvo

Svoju prvú knihu John Grisham napísal v dobe, keď sa živil ako právnik. Začínajúci autor sa písaniu venoval skoro ráno pred odchodom do práce a napísanie prvotiny mu trvalo 3 roky. Keď bola kniha napísaná, o dielo neznámeho autora nemalo záujem žiadne  vydavateľstvo.

Knihu sa Grishamovi podarilo vydať až o niekoľko rokov neskôr. V tom čase už autor pracoval na druhej knihe s názvom Firma, ktorá sa takmer okamžite stala bestsellerom.

2. Problémom bola rola obhajcu

Režisér Joel Schumacher sa postaral o hviezdne obsadenie filmu. Hviezdy ako Kevin Spacey, Sandra Bullock a Samuel L. Jackson (ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Zlatý glóbus), boli stávkou na istotu.

Čas zabiť - film na Jednotke.png

Problém však nastal pri obsadzovaní role právnika menom Jake Brigance. Grishamovi sa žiaden z navrhnutých hercov nepozdával, a tak nakoniec sám našiel mladého neznámeho herca, ktorý sa po štúdiu práva rozhodol pre hereckú dráhu.

Vďaka úlohe vo filme Čas zabiť sa Matthew McConaughey stal uznávanou hereckou hviezdou.

3. Existuje právo na odplatu?

Snímka Joela Schumachera bola nominovaná na niekoľko prestížnych ocenení, viaceré nominácie premenila na ceny. Napriek tomu sa objavila kritika jedného z hlavných motívov filmu.

Je správne vziať spravodlivosť do vlastných rúk a zabiť človeka, hoci je vinný?

Právo na odplatu, ktoré je potvrdené aj samotným súdom, sa tak stalo témou mnohých kritikov aj divákov.

Nezmeškajte napínavý krimi triler zo súdnej siene v piatok o 22:15 hod. na Jednotke.

 FOTO: Facebook / A Time to Kill

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia