Úvod Novinky Filmy a seriály
Vtedy na Západe: Sergio Leone dal svetu návod, ako na dokonalý western
Vtedy na Západe: Sergio Leone dal svetu návod, ako na dokonalý western

Vtedy na Západe: Sergio Leone dal svetu návod, ako na dokonalý western

Kultový špagetový western je učebnicovým príkladom dokonalého filmu, z ktorého nespustíte zrak.

Keď taliansky režisér Sergio Leone nakrútil svoj ďalší špagetový western, zrejme nepredpokladal, že sa toto dielo stane jedným z najlepších filmov svetovej kinematografie.

Režisér sa westernovým filmom vyhýbal, pretože podľa neho už bol tento žáner vyčerpaný. Nakoniec sa však nechal presvedčiť a natočil priam skvostný film.

Pri tvorbe vychádzal nielen zo svojich predošlých skúseností, ale najmä zo spomienok, ktoré si zachoval z detstva. Sergio totiž odjakživa miloval westerny, ktoré najradšej sledoval na veľkom plátne miestneho kina.

Western Vtedy na Západe spĺňa podľa filmových kritikov všetko, čo by malo spĺňať divácky príťažlivé a kvalitné filmové dielo.

Vtedy na Západe - Jednotka.jpg

Pútavý príbeh bez zbytočných slov

Sergio Leone stavil na klasický westernový námet – konflikt starého a nového sveta a boj medzi dobrom a zlom.

Vo filme sú prítomné všetky znaky westernu, medzi ktoré patria pištoľníci, neohrození hrdinovia aj zlí banditi, tajomní tuláci, prestrelky, drsné bitky, priemyselná revolúcia či krásne ženy.

Vtedy na Západe, podobne ako mnohé iné staršie westerny, neobsahuje dlhé ani komplikované dialógy. Napínavú atmosféru režisér vytvoril pomocou špičkovo spracovaných vizuálnych a hudobných prvkov.

Autorom nezabudnuteľného hudobného doprovodu je taliansky skladateľ Ennio Morricone. Ten hudbu napísal ešte pred začiatkom filmovania, takže herci mohli počas nakrúcania počúvať tóny filmovej hudby, vďaka čomu sa lepšie vžili do náročných scén.

Podmanivé tóny v spojení s pomalými detailnými zábermi vytvárajú neopakovateľnú atmosféru, ktorú na kamery zachytil Tonino Delli Colli.

Nenechajte si ujsť ukážkový spaghetti western Vtedy na Západe, ktorý ponúkame v pondelok o 20:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
Foto: Facebook/Once Upon A Time In The West

Živé vysielanie ??:??

Televízia