Úvod Novinky Filmy a seriály
Piargy sa stali najoceňovanejším slovenským filmom súčasnosti
Piargy sa stali najoceňovanejším slovenským filmom súčasnosti

Piargy sa stali najoceňovanejším slovenským filmom súčasnosti

Vo filmovom spracovaní známej novely od Františka Švantnera si zahrala Judit Pecháček, Jana Kvantíková, Jana Oľhová, Attila Mokos a ďalší.

Nazrite do dediny Piargy a pozrite sa, ako sa kedysi žilo, rozmýšľalo, aké boli vzťahy v rodinách či postavenie žien v spoločnosti.

Na plátnach kín minulý rok ožila snímka, ktorá vznikla podľa literárnej predlohy Františka Švantnera a na odovzdávaní cien Slnko v sieti nekompromisne prevalcovala konkurenciu.

Film Piargy

Ako povedala producentka filmu Silvia Panáková, príbeh Švantnerovej novely, ale zároveň aj nového filmu je nadčasový. „Mohlo sa to stať v roku 1939, ale aj v súčasnosti. Piargy sú metaforou boja dobra a zla a nastavujú zrkadlo pokrivenej morálke, ktorá nie je cudzia ani dnešnej spoločnosti,“ dodáva Panáková.

Jana Kvantíková.jpg

Herečka Jana Kvantíková s cenou Slnko v sieti za vedľajšiu ženskú úlohu vo filme Piargy.

Diváci sa môžu tešiť na Judit Bárdos, Janu Kvantíkovú, Daniela Fischera či Luciu Siposovú. Vo filme si zahral aj zosnulý Marián Geišberg a Piargy boli jeho poslednou snímkou, na ktorej pracoval.

Naplnia sa proroctvá starej vedmy?

Piargy, ktoré vznikli v koprodukcii RTVS, sa začali nakrúcať ešte v roku 2016. Hlavnou postavou je mladá, krásna a chudobná Juliša (Judit Bárdos), ktorá zaplatí krutú daň za túžbu po lepšom živote.

Piargy, film

Keď sa vydá za Martina (Daniel Fischer) – syna najbohatšieho statkára, ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá. Nielenže bude čeliť nepríjemnému tlaku svokry, ale nedokáže sa ubrániť ani násilným zvodom svokra (Attila Mokoš).

Juliša sa napriek tomu do manželovho otca zamiluje a vznikne ľúbostný trojuholník. Zakázané tajomstvo však neostane dlho utajené a vyťažiť z neho zatúžia všetci.

Lucia Šipošová.jpg

Herečka Lucia Siposová na odovzdávaní cien Slnko v sieti.

Julišina sestra (Lucia Šipošová), ľudia v obci a dokonca aj dedinský kňaz (Ivan Martinka).

Dedina Piargy bude žiť hriešnym životom, až kým za jednu fašiangovú noc úplne nezmizne. Akoby ju čerti odniesli s ľuďmi, domami aj zvieratami.

Judit Pecháček Bárdos.jpg

Cenu za najlepšiu ženskú rolu v hlavnej úlohe si prevzala Judit Pecháček.

Naplnia sa proroctvá starej miestnej vedmy Uli (Jana Oľhová) o príchode ancikrista a krutom treste? Piargy sa už čoskoro objavia aj na obrazovkách RTVS.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia