Úvod Novinky Filmy a seriály
Snívate o Rio de Janeiro? Zažite ho vďaka týmto filmovým trhákom
Snívate o Rio de Janeiro? Zažite ho vďaka týmto filmovým trhákom

Snívate o Rio de Janeiro? Zažite ho vďaka týmto filmovým trhákom

Pozreli sme sa na metropolu Brazílie, ktorá je obľúbenou kulisou filmárov. A navštívili sme ju tiež v relácii Cestou necestou.

Pripomeňte si cestovateľsko-gastronomickú reláciu Cestou necestou vďaka archívu RTVS, kde nájdete aj poslednú časť aktuálnej sezóny, v ktorej sme sa zatúlali do Rio de Janeiro.

Mesto nadchýna nielen turistov, ale aj filmárov z celého sveta. Pozreli sme sa preto na najznámejšie filmy, ktoré sa nakrúcali v metropole Brazílie, takpovediac pod slávnou sochou Krista.

Mesto bohov (2002)

Trend rýchlej urbanizácie priniesol nielen prudký rozvoj mesta, ale aj jeho chudobnejších periférnych častí označovaných ako favely.

mestobohov.jpg

Plážová scéna z filmu Mesto bohov. Zdroj: Miramax Films

Príbeh strhujúcej drámy inšpirovanej skutočnými osudmi obyvateľov najnebezpečnejšej favely nazývanej Mesto bohov je zasadený do druhej polovice minulého storočia.

Násilie neostáva zahalené len pod rúškom noci, ale je prítomné stále a všade. Buscapé, mladý ambiciózny fotograf chce svoj osud prevziať do vlastných rúk, no okolie jeho snahe nie je vždy naklonené.

Rio (2011)

Dnes už dvojdielny animovaný film si získal postavičkou modrého papagája Blue nielen detských divákov.

rio1.jpg

Rio de Janeiro ako na dlani. Vďaka animovanému dobrodružstvu Rio. Zdroj: Twentieth Century Fox Animation

Vzácny modrý ara sa so svojou paničkou vydáva na cestu do Ria, no čoskoro zisťuje, že sa stal predmetom záujmu pašerákov zvierat. Mesto je tak pre neho plné nástrah.

Dielo sa čoskoro stane trilógiou – tretia časť podľa plánov tvorcov poputuje na filmové plátna vo februári nasledujúceho roku.

Elitná jednotka (2007)

Boj medzi políciou a ozbrojenými drogovými dealermi sídliacimi vo viac ako 700 slumoch prebieha v meste už niekoľko rokov.

Príbeh odohrávajúci sa v roku 1997 je zachytením skutočných udalostí predchádzajúcich návšteve Svätého otca Jána Pavla II.

Hlavným cieľom veliteľa elitnej jednotky polície je pri tom nastoliť spravodlivosť a zastaviť zbytočné násilie.

Neuveriteľný Hulk (2008)

Štúdio Marvel v roku 2008 pripravilo akčnú snímku so superhrdinom, ktorý sa zmení na agresívne zelené monštrum zakaždým, keď mu stúpne adrenalín.

Mladý vedec Bruce Banner sa premenil na Hulka vinou svojho otca.

Bruce utiekol do Brazílie, kde sa skrýva a učí sa sebaovládaniu, no postupne zisťuje, že monštrum môže slúžiť aj v jeho prospech. Niektoré časti deja sa odohrávajú aj v Riu.

Rýchlo a zbesilo 5 (2011)

Popularitu série Rýchlo a zbesilo potvrdzuje aj nedávno odpremiérovaná 10. časť. V 5. dieli sa diváci stretajú ešte s postavou bývalého policajta Brian O'Connera, ktorého stvárňoval obľúbený zosnulý herec Paul Walker.

rychlo.jpg

V piatom pokračovaní Rýchlo a zbesilo si zahral aj dnes už zosnulý Paul Walker. Zdroj: Universal Pictures

Briana, ale aj Dominika Toretta zaviedli do mesta pod nadrozmernou sochou Ježiša plány s cieľom získať slobodu. Vstupenka na slobodu však nie je zadarmo.

Diváci si tak vychutnajú nielen krásy mesta, ale aj poriadnu dávku akcie.

Filmoví tvorcovia zachytili atmosféru metropoly aj vo filmoch Čierny Orfeus, Twilight sága: Úsvit - 1. časť, ďalej v bondovke Moonraker, ale aj v akčnej snímke Nezničiteľní. Milovníci mesta taktiež ocenia originálnu brazílsku drámu Hlavná stanica.

25 50 75 90
Zdroj foto: youtube.com/dronesnap

Živé vysielanie ??:??

Televízia