Úvod Novinky Filmy a seriály
Stratení v Andách: Prežili pád lietadla, dva mesiace mrzli a jedli mŕtvych
Stratení v Andách: Prežili pád lietadla, dva mesiace mrzli a jedli mŕtvych

Stratení v Andách: Prežili pád lietadla, dva mesiace mrzli a jedli mŕtvych

Nenechajte si ujsť strhujúci dokument o tragickej leteckej udalosti.

Skutočný príbeh odvahy, sily a túžby žiť ponúkneme dnes (27.7.) o 21:00 hod. na Dvojke.

Písal sa rok 1972, keď sa členom uruguajského ragbyového tímu kompletne zmenili životy. Presne 13. októbra narazilo ich lietadlo do jedného z andských štítov a spadlo. Na palube sa nachádzalo 45 ľudí. Členovia tímu, ich priatelia aj rodinní príslušníci.

Lietadlo požičané od uruguajskej armády malo letieť do chilského Santiaga, kde sa mal uskutočniť priateľský zápas. Zlé počasie však pilota prinútili núdzovo pristáť v chilskom meste Mendoza.

Stratení v Andách

Lietadlo sa tu však smelo zdržať len niekoľko hodín, a tak muselo aj napriek nepriaznivému počasiu opäť vzlietnuť. To sa mu nakoniec stalo osudným.

Časť pasažierov zahynula takmer okamžite na následky zranení a chladu. Zvyšná časť posádky zostala uväznená vo výške 3600 metrov uprostred druhého najväčšieho pohoria.

Pátranie bolo odvolané

Preživším sa postupne začalo míňať jedlo a po 10 dňoch sa z funkčného rádia dozvedeli, že pátranie po nich bolo odvolané. Zúfalstvo postupne vystriedala silná vôľa žiť.

Niekoľkí členovia posádky preto navrhli, aby začali jesť telá tých, ktorí nehodu neprežili. Ich telá vyniesli z vraku lietadla na zmrznutý sneh, ktorý im poslúžil ako mraznička. Mäso sa nepokazilo.

Počasie sa však zhoršuje a zásoby jedla sa postupne míňajú. Niekoľkí členovia sa preto rozhodnú prejsť Andy a nájsť pomoc.

22. decembra ich na ďalekých poliach zbadá pastier, ktorý privolá pomoc a zachráni ich. Zbytok posádky vyslobodí v priebehu nasledujúcich dní záchranársky vrtuľník. Zo 45 pasažierov prežilo len 16 mužov.

Ich príbeh inšpiroval román Prežiť! a rovnomenný film. Až dokumentárny film Stratení v Andách ale prináša aj rozhovory so samotnými aktérmi.

Autorom sa tak podarilo poodhaliť okrem známych okolností aj ich pocity a vnútorné prežívanie tragických udalostí.

Nezmeškajte dramatický dokument o neuveriteľných hrôzach, dobrodružstve a sile. Stratení v Andách už dnes večer na Dvojke.

25 50 75 90
FOTO: YouTube

Živé vysielanie ??:??

Televízia