Úvod Novinky Filmy a seriály
Vynašiel atómovú bombu, s jej ďalším vývojom neskôr nesúhlasil
Vynašiel atómovú bombu, s jej ďalším vývojom neskôr nesúhlasil

Vynašiel atómovú bombu, s jej ďalším vývojom neskôr nesúhlasil

Na striebornom plátne ožíva mimoriadne silný príbeh o Robertovi Oppenheimerovi.

Oppenheimer je názov filmovej novinky, ktorá zachytáva etapu života muža, ktorý so svojím tímom svetu „daroval" atómovú bombu.

Režisérom životopisnej snímky o vynálezcovi atómovej bomby Robertovi Oppenheimerovi je Christopher Nolan.

„Je to nesmierne rozsiahly a výpravný príbeh, asi jeden z najnáročnejších projektov, na akom som kedy pracoval," priznal režisér, ktorý na filme spolupracoval s celou plejádou hollywoodskych hviezd.

Oppenheimer, film

Podľa režiséra bola najväčším sústom verná rekonštrukcia Trinity testu, prvého riadeného výbuchu atómovej bomby v histórii, ktorá sa nakrúcala bez využitia počítačovej animácie.

„Pri príprave testu Trinity sa Oppenheimer a jeho tím zaoberali veľmi malou možnosťou, že keď stlačia tlačidlo a spustia prvý jadrový výbuch, zapália atmosféru a zničia celú planétu," povedal Nolan.

Hirošima a Nagasaki bol zlomový moment

„Neexistoval žiadny matematický alebo teoretický fakt, na základe ktorého by mohli túto možnosť, hoci veľmi malú, úplne vylúčiť. A napriek tomu to tlačidlo stlačili. Je to mimoriadny okamih v dejinách ľudstva," poznamenáva Nolan.

Ako dodal, chcel divákov preniesť do „tej" miestnosti, aby boli pri „tom" rozhovore, a potom aby boli pri tom, keď sa tlačidlo stlačí.

„Je to jednoducho ten najneuveriteľnejší okamih, keď sa tak nad tým zamyslíte. To riziko. Vzťah medzi vedou a prenosom abstraktných myšlienok do reálneho sveta, zaobchádzanie s nimi ako s konkrétnou skutočnosťou so všetkými jej dôsledkami," priblížil režisér.

Po zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki sa Oppenheimer stal známym v celých USA. Po skončení 2. svetovej vojny nesúhlasil s ďalším vývojom bômb a nechcel pokračovať vo vojenskom jadrovom výskume.

Oppenheimer, film

Odmietol sa podieľať na výskume vodíkovej bomby. Bol presvedčený o nutnosti medzinárodnej spolupráce a kontroly v oblasti využitia jadrovej energie.

V snímke si okrem Cilliana Murphyho zahrali aj Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Partner, Casey Affleck, Rami Malek, či Kenneth Branagh.

Očakáva sa, že film Oppenheimer bude v tomto roku jedným z najziskovejších. Pripravte sa na skvelé herecké výkony a silný príbeh, ktorý sa zmestil do 180 minút.

25 50 75 90
Zdroj: Instagram.com/oppenheimermovie

Živé vysielanie ??:??

Televízia