Úvod Novinky Filmy a seriály
Archív času: Pripomeňme si slovenské herečky, ktoré zažiarili ako princezné
Archív času: Pripomeňme si slovenské herečky, ktoré zažiarili ako princezné

Archív času: Pripomeňme si slovenské herečky, ktoré zažiarili ako princezné

Mladé, krásne a dobývané. Zdobili ich vyšívané šaty a drahá korunka.

Princezné z rozprávok stvárnili mnohé slovenské herečky. Hoci väčšina z nich už dozrela do hereckého neba, vďaka televíznemu archívu stále zostávajú s nami ako šarmantné a nežné princezné. Primomeňme si ich.

Archívne 70te roky

V roku 1970 vznikla rozprávka Tanec v medenej hore. V hlavnej úlohe čiernobieleho obrazu boli tri princezné túžiace po ženíchovi. Jednu z nich stvárnila Božidara Turzonovová.

O rok neskôr vznikla rozprávka o Ametystovom kvete (1971), v ktorej si princeznú Roxanu zahrala Ida Rapaičová. Jej srdce a ruku si získal statočný Michal Dočolomanský.

docolomansky_o_ametystovom kvete.jpg

Ďaľšou mladou devou s korunkou na hlave bola herečka Viera Richterová. Náročné prekážky prekonal a jej srdce získal Jakub, ktorého stvárnil jej vlastný manžel Emil Horváth. Rozprávka s názvom Roztancované kráľovstvo vznikla v roku 1974.

richterova_horvat.jpg

Po roku 1980

V roku 1980 sa predstavila Tatiana Kulíšková ako Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou.

Láska vytrápila aj princeznú Zorku, ktorú zahrala Dagmar Sanitrová v rozprávke Kto chce získať princeznú.

Herečka Zuzana Frenglová sa obliekla do šiat Medulienky v roku 1985.

Medzi najslávnejšie slovenské princezné patrí Jana Nagyová, ktorá sa preslávila ako princezná Arabela. Neexistovalo dieťa, či dospelý, ktorý by z času na čas nezatúžil vlastniť jej zázračný prsteň. Jana Nagyová si zahrala aj úlohu Pletany z rozprávky o popletenom Polepetkovi.

arabela_nagyova.jpg

Do sveta princezien vstúpila aj Zuzana Tlučková ako Tučná princezná, ktorá bola známa svojou vášňou k jedlu. Nakoniec sa však rozhodla s nadbytočnými kilami popasovať a zmenila sa na nepoznanie.

tlučkova.jpg

Jednou z najkrajších a najpôvabnejších princezien bola Zuzana Skopálová, ktorú diváci poznajú ako princeznú Láskykvet z rozprávky Popolvár najväčší na svete.

skopalová.jpg


Od roka 1990 po Tri zlaté dukáty

Rozmaznanú princeznú Chichôtku si zahrala Monika Hilmerová v roku 1995.

Chichôtka.jpg

Po roku 2000 si princeznú zahrala napríklad Táňa Pauhofová v rozprávke Čert vie prečo. V Láske na vlásku prevzala úlohu Beatrix speváčka Celeste Buckingham a v rozprávke Johankine tajomstvo sa predviedla speváčka Kristína.


Na Štedrý večer RTVS uviedla rozprávku Tri zlaté dukáty, v ktorej si hlavnú hrdinku zahrala Katarína Krajčovičová. O veľkom úspechu rozprávky vypovedá vysoká sledovanosť.

Tri zlaté dukáty si počas sviatkov pozrelo viac ako milión divákov. Ak ste ju stále nevideli alebo si ju túžite pozrieť znova, tak máte jedinečnú šancu. Rozprávka je dostupná v našom televíznom archíve RTVS do 7. januára.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia