Úvod Novinky Filmy a seriály
Scarlett Čanakyová o seriáli: Ako sa z nápadu na film stala rodinná sága Čas nádejí
Scarlett Čanakyová o seriáli: Ako sa z nápadu na film stala rodinná sága Čas nádejí

Scarlett Čanakyová o seriáli: Ako sa z nápadu na film stala rodinná sága Čas nádejí

Na začiatku to mal byť film podľa skutočného príbehu. Scenáristka Scarlett Čanakyová prezradila, ako z pôvodného nápadu vznikol seriál.

Výroba samotného seriálu až do jeho finálnej podoby trvala šesť rokov, ale myšlienka na vznik filmu prišla už pred 13 rokmi. „Čo sa týka témy a čo sa týka nápadu, tak som vlastne zistila, že to je už dvanásťročná práca. Lebo prišlo to ako myšlienka na film,“ povedala scenáristka Scarlett Čanakyová v roku 2022 v rozhovore pre rádio Devín.

Prvotný nápad bol vytvoriť celovečerný film. „Bol na motívy skutočného príbehu, rodinného príbehu Ingrid Majerovej,“ povedala.

S touto predstavou sa Scarlett Čanakyová zúčastnila festivalu Art film, kde sa stretla s profesorkou scenáristiky Milenou Jelinek. Práve ona vnukla scenáristke myšlienku na seriál.

„Nenechajte si zväzovať ruky skutočným príbehom. Uvoľnite sa a vymýšľajte,“ spomína na jej slová Scarlett Čanakyová. A tak z pôvodného námetu zostal iba motív, ktorý sa pretavil do niekoľkodielneho seriálu.

Čas nádejí

Príprava seriálu trvala roky

Ponuka na jeho spracovanie prišla z RTVS.

V roku 2016 začala scenáristka Scarlett Čanakyová pracovať na príbehu. Prečo práca na seriáli trvala niekoľko rokov odôvodnila nepredvídateľnými udalosťami.

„Niekedy sa ti ocitnú v živote veci a nemyslím tým len koronovú pauzu, ale aj to, že po dva a pol roku práce som odovzdala šesť 90 minutových dielov. A potom prišla poznámka, že my by sme radšej hodinovú minutáž. Takže celé od znova,“ povedala v rozhovore pre rádio Devín.

To však znamenalo kompletné prerobenie motívov. Scarlett Čanakyová v tom videla príležitosť ponoriť sa do príbehu ešte hlbšie. „Vyzdvihnime tie najdramatickejšie momenty nie len v rámci histórie, ale v rámci tej mikrohistórie tých postáv aj v rámci dramatiky tých jednotlivých seriálových obrazov,“ povedala si pri tejto príležitosti.

Z pôvodnej myšlienky na celovečerný film vznikla osemdielna rodinná sága. Napokon aj samotná scénaristka seriálu hodnotí túto zmenu pozitívne. Dielo obsahuje množstvo materiálu, ktorý by celovečerný film nedokázal obsiahnuť. „Tu je naozaj väčší priestor epicky ten príbeh porozprávať. A keďže ide o rodinnú ságu, tak zrazu tá veľkorysosť tej minutáže naprieč ôsmymi dielmi je vlastne pozitívum.“

Všetky udalosti sú overené historikmi

Pri zhromažďovaní materiálu spolupracovala s mnohými historikmi. Všetko, čo divák uvidí sa zakladá na faktoch. „Nič o čom som písala nezostalo ako keby neoverené a nepreverené,“ vysvetľuje Scarlett Čanakyová. „Ponor do tých kníh, do toho obdobia, niekedy bol tak detailný, že som si želala, aby sa to niekde v tom scenári a v tom príbehu ukázalo. Možno v mizanscéne, v drobnom dialógu.“

Čas nádejí, seriál RTVS

Seriál sleduje ľudské osudy, ktoré zasahujú geopolitické zmeny. Je to príbeh, ktorý realisticky zobrazuje dobu plnú náročných prevratov a ľudské životy túžiace po láske a naplnení snov.

„Ako sme žili? Ako sme sa správali jeden k druhému podporovaní tým, čo sme možno čítali, nenávisťou, ktorá rástla. A v tomto celom som sa snažila ťahať ďalej stopy toho príbehu, viesť si tie svoje postavy v tých ich bežných mikrosvetoch, snoch a túžbach.“

Autorka sa pri tvorení príbehov nechala viesť otázkami, ktoré sa tlačili do popredia. „Ja som si kládla veľmi veľa tém práve pri tých ľudských príbehoch v kontexte tých historických. Kládla som si fakt mnohé otázky.“

Je možné, aby jednostranná láska bola láskou na celý život?

Je možné, aby nešťastná láska bola láskou na celý život?

Je možné schvaľovať segregáciu, keď sa deje tomu najbližiemu?

Sme predurčení opakovať chyby našich rodičov?

A môžu nás ich varovania zachrániť pred niečím, čo sami žijeme a vnímame inak?

Je možné zachovať si morálku za každých okolnosti?

„To sú hlavné otázky, ktoré som si kládla a do toho všetky tie obdobia, ktoré vieme ako ťaživo na nás pôsobili, “ opisuje scenáristka.

Nový historický seriál, ktorý rozpracováva všetky tieto otázky diváci uvidia na Jednotke od 7. januára o 20:30.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia