Úvod Novinky Filmy a seriály
Svadba, vojna, láska a smrť. Seriál Čas nádejí prekvapil už prvou epizódou
Svadba, vojna, láska a smrť. Seriál Čas nádejí prekvapil už prvou epizódou

Svadba, vojna, láska a smrť. Seriál Čas nádejí prekvapil už prvou epizódou

Prvá svetová vojna, ktorá sa tiahne prvou epizódou seriálu sa podpísala na osudoch oboch rodín.

V roku 1914 v rakúsko-uhorskej Pozsony sa konala svadba Rózy Belsbergovej a Gézu Violovského. Kým mladučká Róza sa vydáva z lásky, Géza sa žení pre zisk. Sľúbené veno od jej otca a spojenie rodinných podnikov ho presvedčí, aby so svadbou súhlasil.

Nevesta Róza v deň svadby žiari šťastím, ale Géza si svojim rozhodnutím nie je istý. Vie, že lásku jej opätovať nedokáže. Róza pre neho nikdy nebola viac ako len dievčatko od susedov, o ktoré nejavil záujem.

Na budovanie manželského vzťahu však nie je čas. Na druhý deň vypukne 1. svetová vojna a muži narukujú na front.

čas nádejí.jpg

Prvá svetová vojna

Spolu s Gézom narukuje aj Rózin brat Willy a Gézov najlepší priateľ Tivadár. Kým muži zažívajú peklo v zákopoch a smrť im dýcha na chrbát, Róza pomáha v podniku Violovcov.

Všetci sa musia vysporiadať s vojnovou situáciou a rodiny postupne prichádzajú o všetko. O podnik aj o blízkych. Čas ubieha a od posledného Gézovho listu prešlo pol roka.

Traumatická situácia na fronte donúti Gézu dezertovať. Potom ako pred jeho očami zastrelia Willyho z vojny uteká a ocitá sa vo vidieckom sídle v Chorváskej Slavónii.

čas_nádejí.jpg

Po správe o Willyho smrti sa Rózina matka psychicky zrútila. O život prichádza aj Gézov otec, ktorý náhle skončí v rukách lekárov. Pomôcť mu však nedokázali a jeho manželka Gréta páda k zemi.

Vtedy ešte nikto netuší, že Géza dezertoval.

Géza nachádza lásku

Ráno sa po náročnej noci a dlhom putovaní prebúdza na sene v stodole. Nad ním stojí krásne dievča Vesna.

Vesna so svojim otcom Gézu prichýlia, ale správy o jeho úteku sa rýchlo rozšíria a polícia po ňom začína pátrať.

Medzi Gézom a Vesnou vznikne láska. Situácia sa však stupňuje a vojaci opakovane pátrajú po dezertérovi. Napriek príkazu Vesninho otca, aby opustil ich dom a už sa nevracal, Géza nedokáže Vesnu opustiť. Naposledy sa s ňou ukryje do senníka, v ktorom jej vyzná lásku a to sa im stane osudným.

čas nádejí.jpg

Ráno ich prebudia policajti a začne sa streľba. O život prichádza Vesna, ktorú guľka zasiahne do brucha. Zomiera aj jej otec, ktorého zastrelia pri pokuse zachrániť ju. Géza siahne po svojej zbrani a oboch policajtov zastrelí. Zostáva sám a v náručí mu umiera láska.

Kým Géza kričí od žiaľu, doma ho čaká manželka Róza a matka Gréta. Podarí sa mu naďalej ukrývať pred vojenskou povinnosťou? Aký bude jeho návrat k zákonitej manželke po strate skutočnej lásky?

Možno práve tu si scenáristka seriálu Scarlett Čanakyová kládla prvú otázku. Je možné, aby jednostranná láska bola láskou na celý život?

Ak ste odvysielanú prvú časť nestihli, môžete si ju pozrieť aj v archíve RTVS . Viac informácií o seriáli sa dozviete na stránke Čas nádejí .

Sledujte druhú časť v nedeľu 14. januára o 20:30 na Jednotke .

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia