Úvod Novinky Filmy a seriály
Práca za kamerou: Herci zostarli o takmer 40 rokov
Práca za kamerou: Herci zostarli o takmer 40 rokov

Práca za kamerou: Herci zostarli o takmer 40 rokov

Historický seriál Čas nádejí mapuje takmer 40 rokov života dvoch rodín.

Vytvoriť dobový seriál je pre tvorcov ťažká úloha. „Museli sme sa veľmi zamyslieť, ako to uchopiť, aby to vyzeralo reálne, “ povedala producentka Zuzana Balkóová.

Osemdielny seriál Čas nádejí sa odohráva v časovom období od roku 1914 do 1951. To znamená prispôsobiť prostredie historickým zmenám, ktoré sa diali počas 37 rokov.

Stovky kostýmov

Spolu s príbehom sa menili kulisy, kostýmy aj vizáž hercov. To všetko bolo v rukách kreatívnych tvorcov.

„Obsahovo je to pomerne veľká plocha, na ktorej sa pokúsime rozohrať nie len príbeh jednotlivých postáv, ale aj to, čo nosili, “ hovorí kostýmový výtvarník Ján Kocman.

Samotných postáv v príbehu nie je veľa, no vzhľadom na časové rozpätie, ktoré seriál pokrýva bolo potrebné zohnať stovky kostýmov.

Kostýmy, do ktorých sa herci obliekli museli tvorcovia zháňať po celej Európe. Mnohé z nich sa šili na mieru vo Viedni.

NiekedyEU_02112022_PidanyPhoto-0.jpg

Ako hercom pribúdali šediny

Náročnú úlohu mala aj umelecká maskérka Eva Ungrová. Dôležité bolo zohľadniť starnutie postáv v priebehu času. „Herci starnú v priebehu celého seriálu, ubehne tam pomerne veľká doba. Musíme udržať, aby si tí ľudia boli podobní a aby nám viac menej tak prirodzene starli,“ vysvetľuje.

Väčšina hercov a herečiek, ktorí v seriáli účinkujú sa nachádza v strednom veku. To znamená, že pod rukami maskéra museli najskôr omladnúť. Postupne sa aj ich herecké postavy vyvíjajú do stredného veku, po ktorom opäť prichádzajú na scénu maskérske techniky. „Veľmi sa to bude odohrávať vo vlasoch,“ hovorí maskérka Eva Ungrová.

cas_nadeji.jpg

Napríklad postava Rózy, ktorú stvárňuje Dominika Morávková začína v príbehu ako mladé 18 ročné dievča. Na konci príbehu má 55 rokov. Popri jej boku starne aj jej seriálový manžel Géza, ktorého si zahral Daniel Žulčák. V priebehu ôsmych dielov sa vyvíja od 25ročného ženícha po zrelého 60tnika.

Postavám sa v seriáli postupne objavujú prvé šediny a vrásky, ktoré časom pribúdajú. „Máme taký špeciálny prípravok, ktorý sme si objednali z Ameriky. Krásne funguje tak, že sa tam tie vrásky objavia, ale viac menej nám pod nimi zostane živý herec.“

Eva Ungrová ďalej prezradila, v čom spočíva príprava umeleckej maskérky. „Naštudujem si niečo o tej dobe. Pozriem si staré dobové fotografie, časopisy, knižky, aby som si oživila ten prehľad, pretože to by mal každý umelecký maskér poznať.

Ako sa budú vyvíjať jednotlivé postavy a rodinné osudy v seriáli Čas nádejí môžete sledovať každú nedeľu o 20:30 na Jednotke.

25 50 75 90

Galéria

NiekedyEU_02112022_PidanyPhoto-0 (2).jpg NiekedyEU_02112022_PidanyPhoto-0 (1).jpg NiekedyEU_02112022_PidanyPhoto-0 (3).jpg NiekedyEU_02112022_PidanyPhoto-0 (4).jpg cas_nadeji.jpg
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia