Úvod Novinky Filmy a seriály
Poznáme víťazov cien Emmy. Najviac bodovali seriály Boj o moc a Medveď
Poznáme víťazov cien Emmy. Najviac bodovali seriály Boj o moc a Medveď

Poznáme víťazov cien Emmy. Najviac bodovali seriály Boj o moc a Medveď

Televíznych Oscarov získali v Los Angeles hviezdy ako Kieran Culkin či Sarah Snooková.

Dramatický seriál Boj o moc a komediálny seriál Medveď sa stali víťazmi 75. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy, ktoré sa po štvormesačnom odklade konalo v pondelok večer v Los Angeles.

Herec Anthony Anderson

Anthony-Anderson-AP-TASR

A Primetime Creative Arts Emmy získal spolu s kreatívnym tímom nečakane aj Slovák Dávid Štumpf za seriál na streamovacej platforme Disney+ a Marvel Studios s názvom Ms. Marvel v kategórii Outstanding Motion Design.

Rodák z Komárna študoval ako animátor Vysokú školu múzických umení v Bratislave a FAMU v Prahe. Pred Emmy získal 33-ročný Dávid Štumpf krátkometrážnym animovaným filmom Sh_t Happens nomináciu na národnú filmovú cenu Slnko v sieti a aj na Českého leva.

A TASR podľa správy agentúry AFP priniesla aj ďalšie výsledky v jednotlivých kategóriách.

Záverečná séria Boja o moc (v origináli Succession), ktorý rozpráva príbeh bohatej a vplyvnej rodiny súperiacej o dedičstvo v podobe mediálneho impéria, bola favoritom galavečera s celkovo 27 nomináciami.

Rovnako ako Medveď (The Bear) napokon získala šesť ocenení, okrem iného za réžiu a scenáre.

Ocenený Kieran Culkin

Kieran-Culkin-AP-TASR

Boj o moc sa už po tretí raz presadil v kategórii najlepší dramatický seriál a jeho hviezdy Kieran Culkin a Sarah Snooková si odniesli ceny pre najlepšieho herca a herečku v hlavnej dramatickej úlohe.

Culkin pritom súperil s dvoma hereckými kolegami z toho istého seriálu.

Ocenenie za vedľajšiu úlohu v Boji o moc dostal Matthew Macfadyen.

Seriál Medveď, ktorý zavedie divákov do zákulisia dysfunkčnej reštaurácie v Chicagu, sa stal najlepším komediálnym seriálom.

Z udeľovania Emmy neodišli naprázdno jeho protagonisti Jeremy Allen White, Ayo Edebiriová a Ebon Moss-Bachrach ako najlepší herec v hlavnej a najlepší herec a herečka vo vedľajšej úlohe v komédii.

Stand-up komička Quinta Brunsonová

Quinta-Brunsonová-AP-TASR

Spisovateľka, herečka a stand-up komička Quinta Brunsonová pózovala s cenou Najlepšia herečka v hlavnej úlohe v komediálnom seriáli Abbott Elementary televíznej stanice ABC.

Stala sa prvou černoškou, ktorá vyhrala túto kategóriu od roku 1981, kedy ju vyhrala hviezda The Jeffersons Isabel Sanford. Jej meno znamená piata, lebo je najmladšou z piatich detí.

Najvplyvnejšia Jennifer Coolidge

Jennifer-Coolidge-AP-TASR

Medzi ocenenými je aj Jennifer Coolidge, ktorú časopis Time v roku 2023 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete.

Cenu Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe získala Coolidge za rolu v dramatickom seriáli The White Lotus - Biely lotos, čo je šesťdielná satirická miniséria HBO.

Najlepším krátkym seriálom sa stal Beef.

Ceny získali aj jeho hlavní predstavitelia Ali Wongová a Steven Yeun v úlohe vodičov, ktorí sa po incidente na ceste dostávajú do rýchlo eskalujúceho sporu.

Pre štrajk až teraz

Emmy-2024-AP-TASR

Prestížne ceny Emmy sú považované za „televíznych Oscarov“. Udeľuje ich od roku 1949 americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS), ktorej členovia rozhodujú o ocenených v približne 120 kategóriách.

Prestížnu cenu si odniesol aj britský spevák sir Elton John, ktorý sa tak priradil len k 19. osobnostiam v histórii, ktorí získali všetky štyri ceny známe ako EGOT (Emmy - Grammy - Oscar - Tony).

Emmy získal sir Elton John za najlepšie živé vystúpenie a to za svoj rozlúčkový koncert z 20. novembra 2022 v Los Angeles, ale 76-ročný spevák sa odovzdávania cien nezúčastnil pre nedávnu operáciu kolena.

Dua Lipa a Elton John

Elton John a Dua Lipa

K získaniu ceny sa však spevák vyjadril vo svojom vyhlásení:

"Som nesmierne poctený tým, že som sa takto pripojil k neuveriteľne talentovanej skupine víťazov EGOT."

Ceny Emmy obvykle udeľujú v septembri. Vzhľadom na štrajky hollywoodskych scenáristov a hercov však 75. ročník presunuli až na január.

25 50 75 90
TASR, AP, CNN, ABC, RTVS, csfd.cz, HBO

Živé vysielanie ??:??

Televízia