Úvod Novinky Osobnosti
Sociologička: Nemyslím si, že tradičná rodina je ohrozená
Sociologička: Nemyslím si, že tradičná rodina je ohrozená

Sociologička: Nemyslím si, že tradičná rodina je ohrozená

Vypočujte si rozhovor so sociologičkou Sylviou Porubänovou z Rána na eFeMku.

Vypočujte si rozhovor o tom, ako sa na Slovensku máme z Rána na eFeMku.

Uznávaná sociologička Sylvia Porubänová sa k spoločenským otázkam často vyjadruje v médiách a jej názory zazneli aj v Ráne na eFeMku.

Dominika a Martin sa s ňou rozprávali o tom, ako sa na Slovensku máme aj o jej obľúbených témach, ku ktorým patrí výskum rodiny a marginalizované skupiny: „Zaujímajú ma ľudia, ktorí sú znevýhodnení, diskriminovaní, vylúčení a nemôžu žiť plnohodnotný dôstojný život."

Sociologička podotkla, že napríklad o téme ohrozenia rodiny sa hovorí už od obdobia antiky: „Ak niekto hovorí o ohrození rodiny, možno má na mysli ohrozenie tradične vnímanej rodiny. Ani o tej by som však netvrdila, že je v ohrození, pretože ju nemá kto ohrozovať, ani iné typy rodiny ju neohrozujú."

Druhá vlna korony bude skúškou ohňom

Sylvia Porubänová tiež priblížila, čo o nás prezradila pandémia. „Myslím si, že naša disciplinovanosť, ktorá bola najväčšou pridanou hodnotou, je ešte pozostatok čias spred roka '89. Od tej disciplinovanosti sa odvíjali naše očakávania. Mysleli sme si, že budeme po pandémii omnoho lepší, súdržnejší a súcitnejší. Ukázalo sa, že to tak asi nebude."

Podľa sociologičky bude skúškou ohňom prípadná druhá vlna koronavírusu alebo sociálne dôsledky pandémie, napríklad väčšia nezamestnanosť. „Potom sa ukáže, či bude človek človeku bratom, alebo aké budú vzťahy," hovorí a zároveň jedným dychom dodáva, že v disciplinovanosti Slovensko ukázalo, že vie zabrať a rozhodne nepatrí medzi krajiny tretieho sveta.

Vypočujte si celý rozhovor Dominiky a Martina so sociologičkou Sylviou Porubänovou z Rána na eFeMku.Nájdete ho aj ako podcast.

Sociologicka Sylvia Porubanova v Rane na eFeMku 6.8.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia