Úvod Novinky Osobnosti
Hrdinovia SNP: Partizánska spojka vydáva svoje svedectvo dodnes
Hrdinovia SNP: Partizánska spojka vydáva svoje svedectvo dodnes

Hrdinovia SNP: Partizánska spojka vydáva svoje svedectvo dodnes

Do Slovenského národného povstania sa zapojili stovky žien.

Anna Bergerová sa narodila v roku 1929 v obci Habura na pohraničí. Pochádza zo štyroch detí z chudobných pomerov.

Anna Bergerová

Počas druhej svetovej vojny, keď v totalitnom Slovenskom štáte začali platiť protižidovské zákony, rodina Anny Bergerovej pomáhala židovským rodinám z Habury, vymieňali si medzi sebou potraviny.

Vzorom sa pre ňu stal jej brat Vasiľ, ktorý odmietol bojovať proti Poliakom na strane nacistického Nemecka. Napokon dezertoval a utiekol, pretože za dezerciu mu v tom období hrozil trest smrti.

S Annou Bergerovou sa rozprávala v roku 2017 redaktorka Správ RTVS Elena Senková:

Silné ženy spojkami

Do Povstania sa Anna Bergerová zapojila spolu so svojou matkou aj sestrou už ako pätnásťročná. Spoločne poskytovali partizánom strechu nad hlavou. Tak sa dostali k partizánskej skupine Čapajev, pre ktorú napokon sestry pracovali ako spojky a zisťovali pre partizánov, kde sa na okupovanom území pohybujú nemeckí vojaci.

Ako spojka Anna Bergerová skončila po tom, ako sa jedného dňa museli so sestrou vrátiť na územie, ktoré okupovali nacisti. Vtedy sa im nepodarilo dokončiť úlohu, ktorú dostali. Keď ich nacisti videli prechádzať cez územie dvakrát, ženy im začali byť podozrivé. Annu udreli tak, že jej krvácalo z nosa. Matka jej odvtedy už nedovolila robiť spojku pre partizánov a chodiť na okupované územie.

Koniec vojny

Preto sa rozhodla, že sa stane ošetrovateľkou a pomáhala sa starať o pacientov lekára Dolinu-Grubera. Dva dni pred koncom druhej svetovej vojny nacisti popravili jej veľký vzor, brata Vasiľa.

Po skončení vojny ostala bývalá partizánska spojka aktívna v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov.


Na výročie SNP, v sobotu 29. augusta si budete môcť pozrieť priamy prenos z osláv 76. výročia SNP v Banskej Bystrici či vojnové filmy.


Informácie v článku pochádzajú z autorského seriálu Richarda Duchaja a Sone Martinkovej.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia