Úvod Novinky Osobnosti
Slovákov vrátil medzi elitu. Hokejový život mi utiekol rýchlo, hovorí Šupler
Slovákov vrátil medzi elitu. Hokejový život mi utiekol rýchlo, hovorí Šupler

Slovákov vrátil medzi elitu. Hokejový život mi utiekol rýchlo, hovorí Šupler

Pred kým ako mladý hokejista v kabíne takmer nedýchal?

Tento rok oslávil významné životné jubileum 70. rokov. Ako tréner priviedol slovenský národný hokejový tím z C do A-kategórie MS v najkratšom možnom čase. S Duklou Trenčín získal federálny titul a na zimných olympijských hrách v Lillehammeri 1994 s mladou reprezentáciou obsadil šokujúce šieste miesto. Slovenský titul dosiahol so Slovanom Bratislava a v zámorí vyhral Memorial Cup. V Kontinentálnej hokejovej lige viedol Dinamo Riga, CSKA Moskva či Donbass Doneck. Legendárny tréner a člen Siene slávy slovenského hokeja Július Šupler bol hosťom Ľudovíta Jakubove v Nočnej pyramíde.

július šupler Ako tréner Donbasu Doneck v roku 2012.

Popradský rodák, ktorý s trénerstvom začal už ako 28-ročný, vníma citlivo aj súčasnú neľahkú situáciu, počas ktorej pandémia významne zasiahla aj hokej. „Iba trénovať nie je práve ideálne. Robiť radosť len výsledkami, ktoré si diváci nájdu v novinách alebo v televízii, nie je pre hokejistov motivujúce. Hrať len pre seba, bez divákov, je veľmi ťažké. Je to možno horšie, ako len trénovať. Obdivujem hráčov, že aj počas karantény dokážu nájsť motiváciu a chuť," priniesol svoj pohľad na vec.

Modlím sa, aby korona skončila a diváci prišli na štadióny. Aby hráči mohli normálne trénovať a aby sa k tréningom hlavne vrátili mladí hokejisti," zaželal si do budúcnosti odborník, ktorý si ešte v uplynulej sezóne vyskúšal pozíciu konzultanta v lotyšskom tíme Liepaja.

július šupler Ako asistent hlavného trénera Zdena Cígera počas MS 2017.

Pri príležitosti uvedenia do siene slávy v roku 2019 Július Šupler uviedol: "Odhadujem, že počas mojej trénerskej kariéry prešlo mojimi rukami 1200 ľudí. Bolo to krásne, mal som to šťastie, že som mohol robiť hokej, ktorý milujem. Moja manželka mi hovorí, že moje hobby je zároveň mojou prácou. Čo môže byť krajšie."

Hráčsku kariéru začal v rodnom meste. Všetko mohlo byť ale úplne inak, pretože jeho rodičia z neho nechceli mať športovca. „Žil som v rodine, kde existovala len práca a zase len práca. Výhodu som mal v tom, že 10 metrov od domu bol potok, ktorý mal päť kilometrov a keď sa v zime vylial na polia, tak sme mali fantastické podmienky na korčuľovanie. Dokázali sme si vytvoriť aj desať ihrísk, prišiel celý Poprad a už sa hrali turnaje. Každá ulica či škola mala svoj tím," prezradil o svojich začiatkoch.

július šupler Július Šupler strieľa na protiľahlú bránku počas tréningu reprezentácie na MS 2008 v Kanade.

Otec ma videl prvýkrát hrať hokej, keď som mal 18. Mama nikdy. Keď som mal 16 zomrela. Vždy sa o mňa bála, keď som chodil domov pozošívaný. Len zalamovala rukami a ochkala. Otec chcel, aby som dobre vyštudoval a mama zo mňa chcela mať lekára. To sa im napokon splnilo pri mojich deťoch - syn je lekár a aj dcéra je lekárka," pospomínal si tréner, ktorý medzi najbolestnejšie momenty svojej viac ako 40-ročnej trénerskej kariéry zaradil prehru s Ruskom vo štvrťfinále ZOH 1994.

Vypočujte si reláciu s Júliusom Šuplerom a dozviete sa, koho ako mladý považoval za svoj vzor, pred kým v kabíne takmer nedýchal a ako ho už ako trénera v USA prekvapila sušička.

Július Šupler v Nočnej pyramíde Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

július šupler V rozhovore s Miroslavom Šatanom a jeho manželkou počas ankety Zlatý puk 2006.

július šupler Po výhre 2:1 nad Bieloruskom počas MS C-kategórie 1994 ďakuje Otovi Haščákovi, vpravo Šuplerov asistent František Hossa.

július šupler Po uvedení do Siene slávy slovenského hokeja v roku 2019.

július šupler S Otom Haščákom po postupe z B-katégorie medzi elitu MS.

šupler Ako tréner Zvolena v sezóne 2013/2014.

július šupler S ocenením po uvedení do siene slávy.

(foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia