Úvod Novinky Osobnosti
Landl má sprchový stred, kde sa s malým hrnčekom sprchuje
Landl má sprchový stred, kde sa s malým hrnčekom sprchuje

Landl má sprchový stred, kde sa s malým hrnčekom sprchuje

Od roku 1984 má na Kysuciach drevenicu, kde si užíva chvíle oddychu.

Herec Matej Landl o samote v drevenici rozpráva rád:

„Tá chalupa má už asi viac ako sto rokov. Nie je tam vyrazený dátum ani rok. Viem však, že bola postavená pred 1. svetovou vojnou."

102107011119;dzobova;landlchalupa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pre mnohých ľudí je fascinujúce, že známy umelec pochádzajúci z hlavného mesta a teda mestský človek, v chalupe vydrží bez vody a bez elektriny:

„Nie je tam elektrina, čo nám vôbec nevadí, lebo si svietime sviečkami, čelovkami a baterkami. A čo sa týka vody, tak tam je studnička 50 metrov od chalupy, kde tečie úžasne čistá voda. V kýbloch nosíme vodu do chalupy, nalievame ju do takých bandasiek, ktoré majú normálne kohútiky."

Výhody vaničky pri peci

Aj keď v prírode je iný spôsob života, predsa asi nejaký komfort musí chýbať. Herec vysvetľuje:

„V takej malej miestnosti som postavil nie sprchový kút, lebo je to v strede chalupy, ale sprchový stred. Tu som do podlahy zapustil sprchovú vaničku kúsok od pece. V 50 litrovom hrnci si zohrejeme vodu a oblievame sa malým hrnčekom, čím sa dá osprchovať."

Landl-Lasica-TASR

Landlove chalupárske dobrodružstvá korení fakt, že okrem iného si tam vlastnoručne postavil pec:

„Dosť som pyšný na tú pec, lebo je naozaj výborná. Tých pecí som postavil tri. Prvú pec, ktorú som staval, tak mojím učiteľom bol Maroš Geišberg, ktorý tiež predtým postavil zopár pecí a na tej štvrtej sa to už naučil, aké to má mať prieduchy, aké lomy, kde a koľko."

Zlodeji, požiar a sloboda

Pred desiatimi rokmi ho, žiaľ, vykradli. Vznikol tam aj požiar a pôvodná pec praskla. Preto musel celú pec zbúrať a postaviť na novo novú, ale nie sám:

„S pomocou priateľov - ve dvou se to lépe táhne - ako sa česky povie. Čiže sme postavili novú pec, kde sa dá aj upiecť kura, chlieb a podobne."

Landl-Hajdu-FB

Odkedy má chalupu, teda už 37 rokov tvrdí, že na drevenici je sloboda:

„Tam, keď prídete a chcete si čítať, budete si šesť hodín v kuse čítať. Ak pôjdete spať o deviatej, alebo chcete byť hore do druhej rána, nech sa páči. Komplet stresy a nejaké problémy ostávajú dole na asfaltovej ceste. Tam si užívam tú slobodu."

Foto zdroj: FB Matej Landl; TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia