Úvod Novinky Osobnosti
Peter Šťastný oslávil 65 rokov. Najťažšie mu bolo, keď emigroval
Peter Šťastný oslávil 65 rokov. Najťažšie mu bolo, keď emigroval

Peter Šťastný oslávil 65 rokov. Najťažšie mu bolo, keď emigroval

Peter Šťastný patrí k najväčším športovým osobnostiam. Oslávil životné jubileum.

Na ľade výnimočný talent, mimo neho veľký bojovník. Potom, ako emigroval do zámoria, sa napevno etabloval v najlepšej hokejovej lige sveta, kde počas pätnástich rokov nazbieral 1239 bodov. Uplynulú sobotu oslávil Peter Šťastný 65 rokov.

Rodák z Bratislavy začal s hokejom v klube Slovan Bratislava, s ktorým vybojoval v sezóne 1978/79 historicky prvý federálny titul. Rok na to sa rozhodol pre náročný krok - emigrovať do Kanady.

Peter Šťastný oslavuje 65 rokov. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„To nebolo víťazstvo, ale najdôležitejšie rozhodnutie, aké som kedy v živote spravil. Zároveň išlo o najťažšie," priznal v spomienkovej relácii Rádia Regina Západ náš niekdajší útočník.

„Bolo tam množstvo trápenia, agónie, lebo človek chápal dôsledky celej situácie. Premýšľanie nad tým, či odísť, alebo neodísť, bolo totiž veľmi ťažké," priznal Peter Šťastný v relácii RTVS.

Peter Šťastný takmer ako Gretzky

Peter Šťastný a jeho bratia Anton a Marián.

Následne sa však náš bývalý hokejista ihneď presadil v najlepšej hokejovej lige sveta. V NHL začal hrávať za tím Quebec Nordiques, v ktorom sa mu nesmierne darilo. Spolu so svojimi bratmi Mariánom a Antonom vytvorili dokonca údernú formáciu.

V 80. rokoch bol druhý najproduktívnejší hráč NHL, hneď za najlepším hokejistom všetkých čias, Wayneom Gretzkym.

Počas tohto obdobia sa dostal aj do hviezdnej nominácie Kanady na Kanadský pohár. Za tím javorových listov aj skóroval. Paradoxne do siete Československa, ktoré porazili 7:2.

„Boli to zmiešané pocity. Ten zápas bol pre tím Kanada veľmi dôležitý, pretože ak by sme v tom zápas prehrali, sme vyradení a neskončili by sme ani medzi prvými štyrmi mužstvami," spomínal bývalý hokejista, ktorý je aj členom Siene slávy NHL.

Slovenský hokej mu priniesol najkrajšie chvíle

Petrovi Šťastnému sa na sklonku hokejovej kariéry splnil sen, keď ako kapitán priviedol slovenský hokejový tím na olympiádu do Lillehammeru.

V nórskom meste napokon ohúril neznámy tím celý hokejový svet, keď skončil v základnej skupine bez prehry a nešťastne podľahol v štvrťfinále Rusku 2:3 po predĺžení.

Úpechy

  • reprezentoval Československo, Kanadu i Slovensko
  • 2x striebro a 2x zlato z MS (ČSSR), šampión Kanadského pohára (Kanada)
  • federálny titul (Slovan Bratislava)
  • GM reprezentácie SR pri zisku striebra 2000 a zlata 2002
  • člen Siene slávy NHL

Po skončení kariéry sa stal generálnym manažérom národného mužstva, s ktorým bol pri najväčších úspechoch. Aj pri tom najväčšom z roku 2002, kedy Slovensko vybojovalo titul majstrov sveta.

„Toto je prvý slovenský titul v hlavnom veľkom športe, ktorý dominuje svetovým športom. Slovensko získalo zlaté medaily, chlapci hrali fantasticky. Pre mňa je to najkrajší športový zážitok v histórii Slovenska," vravel vtedy Peter Šťastný.

Dnes sa bývalý hokejový reprezentant utiahol od úzadia. V hokejovej histórii Slovenska mu však právom patrí výnimočné miesto.

FOTO: TASR (Bratia Anton, Marián a Peter Šťastný).

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia