Úvod Novinky Zaujímavosti
Slovensko chce vybojovať olympiádu. Kvalifikácie nám vždy išli
Slovensko chce vybojovať olympiádu. Kvalifikácie nám vždy išli

Slovensko chce vybojovať olympiádu. Kvalifikácie nám vždy išli

Slovensko v ére samostatnosti ani raz nechýbalo na záverečnom olympijskom hokejovom turnaji.

Rovnako ako tento víkend, museli naši hokejisti o účasť pod piatimi kruhmi bojovať v minulosti dvakrát. Najprv v roku 1993 v Sheffielde a potom o štyri roky neskôr v Oberhausene.

Na oboch turnajoch sme mali k dispozícii hráčov, z ktorých sa neskôr stali lídri reprezentácie a hviezdy NHL. V Sheffielde bol navyše súčasťou mužstva aj legendárny Peter Šťastný.

Práve on bol jedným z iniciátorom prihlásenia Slovenska do olympijskej kvalifikácie, čo sa napokon aj podarilo.

Predchádzala však tomu silná diplomacia od najvyšších predstaviteľov slovenského hokeja. A dokonca aj vtedajšieho poslanca NR SR Jána Čarnogurského.

„Pamätám sa na to, keď do New Yorku prišla slovenská politická delegácia. Dôležité však bolo, že sa zabojovalo a každý si urobil kus svojej práce."

Aj vďaka týmto iniciatívam a že sme sa včas spamätali, sa to napokon podarilo," hovoril v dokumente RTVS Keď na Slovensku vládol hokej Peter Šťastný.

Slovensko sa totiž po rozdelení v roku 1993 vinou viacerých okolností dostalo až do hokejového suterénu a medzi elitu si muselo svoje postavenie tvrdo vybojovať.

Slovensko vyhralo kvalifikáciu v Sheffielde

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kvalifikačný turnaj vo Veľkej Británii bol na to prvou veľkou príležitosťou. Tréner Július Šupler v nej pritom mohol počítať s takými hráčmi ako Peter Šťastný, Žigmund Pálffy, Peter Bondra či ešte len 18-ročný Miroslav Šatan.

A na ľade to bolo vidieť. Naši na úvod porazili výber Japonska 7:2, no v druhom zápase sa zrodila remíza s Poľskom 4:4. Vo zvyšku turnaja sme už nedopustili žiadne zaváhanie a Lotyšsko a Veľkú Britániu sme porazili rovnakým výsledkom 7:1.

Slovensko sa tak tešilo z prvého veľkého úspechu na medzinárodnej scéne - postup na zimný sviatok pod piatimi kruhmi v nórskom Lillehammeri.

Tam priviedol vo februári 1994 kapitán Peter Šťastný neznáme mužstvo, ktoré sa takmer postaralo o veľké prekvapenie.

Po výborných výkonoch v základnej skupine skončili napokon naši hokejisti až na 6. mieste, keď prehrali s Ruskom vo štvrťfinále 2:3 po predĺžení. V boji o 5. miesto potom prehrali naši s Českom 1:7.

„Aj keď sme vtedy nejaké slzy v kabíne preliali, tak po návrate domov sme pocítili, ako veľa to pre fanúšikov znamenalo."

„Dodnes si myslím, že ľudia majú hokej radi. Najmä aj tí, ktorí si pamätajú prvú olympiádu," spomínal v rubrike 25 rokov slovenského hokeja vtedajší najlepší strelec turnaja Miroslav Šatan.

Oberhausen nám priniesol smutné Nagano ´98

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O štyri roky neskôr sme už išli do kvalifikácie ako účastník elitnej kategórie. Napriek tomu sme museli absolvovať kvalifikačný turnaj v Nemecku. Tam sme postupne remizovali so Švajčiarskom 3:3, porazili Ukrajinu 4:1 a na záver podľahli domácim Nemcom 2:3.

Do Nagana však postupovalo z kvalifikácie až päť tímov, čo Slovensku zaistilo miestenku. Na olympijskom turnaji sme ešte museli absolvovať predkolo, z ktorého postupoval do hlavného turnaja iba víťaz. Na ňom sa prvýkrát v histórii predstavili aj hviezdy z NHL, v ktorej už žiarili aj naše mená.

Slovákom mohla však na turnaji mohla pomôcť len hŕstka, pretože predkolo sa hralo ešte pred prestávkou NHL. Viacerí tak ostali len na tribúne.

„Pamätám si, že s Jožkom Stümpelom sme boli v Nagane len tri dni a cestovali sme tam 12 hodín. Ja som letel z New Yorku a on z Bostonu. Olympijskú dedinu som ani nevidel, s Jožkom sme tam tuším len dvakrát spali a leteli späť do Ameriky."

„Tešili sme sa, že budeme hrať olympiádu a potom to napokon vyhrali Česi," spomínal v dokumente RTVS Hokejová 80 Žigmund Pálffy.

Prvýkrát na domácom ľade

Teraz sa Slovensko chystá na tretiu kvalifikáciu, prvýkrát ju však odohrá na domácom ľade. Od 26. - do 29. augusta sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu už odohralo vo štvrtok svoj prvý zápas, ktorý dopadol pre našich dobre, keď vyhrali nad Rakúskom 2:1. Nasledujú ešte dva zápasy s Poľskom a Bieloruskom.

Program kvalifikácie na ZOH 2022

  • 26. august (štvrtok) Rakúsko - Slovensko 1:2
  • 27. august (piatok) Slovensko - Poľsko 5:1
  • 29. august (nedeľa) Slovensko - Bielorusko 2:1

Napriek pandémii koronavírusu sa hľadisko môže zaplniť až na 75 percent kapacity štadióna. Fanúšikovia však musia spĺňať prísne pandemické opatrenia. Tí, ktorí sa na duely našej reprezentácie nedostanú však nemusia zúfať.

Výkony Slovenska si môžu vychutnať vďaka priamym prenosom s RTVS. Každý duel začína vždy 15 minút pred začiatkom zápasov.

FOTO: TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia