Úvod Novinky Osobnosti
Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II.
Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II.

Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II.

Kráľovná Alžbeta II. bola najstaršou žijúcou aktívnou panovníčkou.

Kráľovná Alžbeta II. sa narodila 21. apríla v roku 1926. Bola kráľovnou Spojeného kráľovstva a ďalších štrnástich štátov Commonwealthu.

Do večnosti odišla v pokoji a v kruhu rodiny na zámku Balmoral v Škótsku popoludní 8. septembra. Informovala o tom kráľovská rodina na Instagrame.

Tento rok uplynulo od jej nástupu na trón 70 rokov. Dejiskom najväčších osláv jej panovania bolo mesto Londýn, v ktorom sa okrem tisícov fanúšikov zišli aj mnohé známe osobnosti.

Záznam z koncertu pre Alžbetu II. vysielala aj Dvojka. Na pódiu sa objavila Diana Ross, Alicia Keys, kapela Queen, spevák Adam Lambert a mnohí ďalší.

Sledujte dokument Korunovácia na DVOJKE, ktorý si pripomína významnú osobnosť kráľovnej Alžbety II.

Milovala kone aj futbal, ráno ju zobúdzali gajdy

Elizabeth Alexandra Mary Windsor (ako sa Alžbeta II. volala celým menom) bola spomedzi britských monarchov na tróne najdlhšie.

Jej korunovácia sa konala 2. júna v roku 1953, ceremóniu vtedy sledovalo v televízii dvadsať miliónov ľudí. Svojho budúceho manžela Filipa stretla prvýkrát ešte ako dieťa. Mala vtedy 8 rokov.

Počas jej panovania sa v úrade vystriedalo štrnásť premiérov vrátane Churchilla a Tatcherovej. Vo voľnom čase sa najradšej venovala koňom a milovala futbal, fandila Arsenalu.

Ako jediná osoba vo Veľkej Británii mala povolené jazdiť bez vodičského preukazu. Narodeniny zvykla oslavovať dvakrát – v apríli (v riadnom termíne) a ešte v lete.

Každé ráno ju budil zvuk gájd. Alžbeta II. mala vlastného gajdoša, ktorý hrával pod oknom jej spálne vždy o 9-tej, maximálne však pätnásť minút.

V roku 2008 navštívila Slovensko.

25 50 75 90

Galéria

Kráľovná Alžbeta II..jpg Britská kráľovná Alžbeta II..jpg Kráľovná Alžbeta II. v parlamente.jpg Kráľovná Alžbeta II. 96ročná kráľovná Alžbeta II..jpg Kráľovná Alžbeta II.
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia